{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pariz najavljuje novu politiku prema imigrantima u Evropi

F
30.5.2007. u 13:24
0
0
Pariz najavljuje novu politiku prema imigrantima u Evropi
0
Pariz najavljuje novu politiku prema imigrantima u Evropi
Pariz
Novu evropsku politiku prema imigrantima mogle bi odrediti i najave kakve dolaze iz Pariza, ali i njihov odjek u evropskim institucijama. I jedni i drugi se slažu da treba razmotriti ponudu imigrantima da se vrate kući uz određenu finansijsku naknadu.
Evropljani ne postavljaju pitanje osiguranja novca za taj fond, računajući da će na taj način trajno riješiti pitanje znatnog broja "ilegalaca" na teritoriji Evropske unije.

Sa novom francuskom vladom došle su i nove inicijative Pariza da se smanji broj ilegalnih imigranata u toj zemlji - očekuje se da će u najskorije vrijeme vlast ponuditi novac ilegalcima da napuste francuski teritorij, primjera radi, ponudit će porodici sa dvoje djece da za 6.000 eura zauvijek okrene leđa životu u Francuskoj.

To se naziva podsticajem dobrovoljnom povratku, koji će, s druge strane, a što nije tajna, biti podstaknuti i oštrijim mjerama i težim načinom sticanja prava legalnog boravka na francuskom ili bilo kojem drugom evropskom teritoriju.

Za Francuze, gdje živi oko dva miliona imigranata, uglavnom, sa sjevera Afrike, ovaj recept oslobađanja pritiska ilegalne imigracije nije novi i već se na ovaj način isplatilo oko 3.000 porodica, izvještava dopisnik VoA-e iz Bruxellesa.

Novo je da Evropska komisija u potpunosti podržava ovakav vid poticaja dobrovoljnih povrataka - iza njega je stao i komesarijat za pravdu i unutrašnje poslove kada je nedavno najavio inicijativu usmjerenu prema ostalim evropskim članicama da prihvate ovakav recept i da uspostave zajednički fond za to.

Računa se da bi za finansiranje povrataka imigranata EU mogla izdvojiti skoro 700 miliona eura, a učešće u fondu bi bilo podijeljeno prema ekonomskoj snazi ali i posebnoj zainteresiranosti članice za rješavanje ovog pitanja.

Problem je tim veći što se vjeruje da svake godine na prostor EU-a ilegalno uđe i tu ostane oko 300 hiljada "ilegalaca", dok, istovremeno "legalna" Evrope stari i sve više osjeća potrebu za mladom radnom snagom, po pravilu kvalificiranom i manje raspoloženom za avanturu ilegalne imigracije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: