Svijet
0

Pariz: Komšić razgovarao s francuskim parlamentarcima o BiH, regionu i Kosovu

FENA
Željko Komšić
Željko Komšić
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić sastao se jučer u Parizu sa članovima Grupe prijateljstva Parlamenta Republike Francuske i Bosne i Hercegovine, saopćeno je danas iz Komšićevog ureda u Sarajevu.

Na sastanku koji je protekao u srdačnoj i prijateljskoj atmosferi razmijenjena su mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i regionu, pitanju Kosova te putu BiH ka Evropskoj uniji.

U razgovoru između predsjedavajućeg Komšića i deset francuskih parlamentaraca, članova Grupe prijateljstva Francuska - BiH, razmijenjena su mišljejna o brojnim pitanjima i konstatirani zajednički pogledi u vezi sa situacijom u regionu jugoistočne Evrope i evropskoj perspektivi naše zemlje.

Predsjedavajući Komšić je govorio o zainteresovanosti BiH za jačanjem ukupnih odnosa s Francuskom i naglasio da bi ekonomski, politički, ali i svaki drugi oblik saradnje dviju zemalja trebalo unaprijediti.

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, Komšić je kazao da je naša zemlja trenutno u krizi, da je sva odgovornost na liderima šest političkih stranaka koji obnašaju vlast u BiH te da od njih očekuje da kao parlamentarna većina okončaju krizu vlade u BiH i napokon nešto konkretno i korisno urade za svoju zemlju.

Izrazio je podršku i razumijevanje mjerama visokog predstavnika u BiH, kazavši da one nisu uperene ni protiv jednog naroda u BiH te da objektivno doprinose jačanju institucija naše zemlje.

Istakao je da je za BiH od presudnog značaja parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te da je glavni razlog zbog kojeg ga naša zemlja još nije parafirala izostanak dogovora o reformi policije.

"Izostavljanje naše zemlje iz procesa o stabilizaciji i pridruživanju kod naroda je prouzrokovao određene zebnje", naglasio je Komšić i dodao da je nužno da i BiH po olakšanim okolnostima pristupi Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju kao što je to nedavno učinjeno za susjednu Srbiju.

Govoreći o aktuelnoj situaciji na Kosovu, Komšić je kazao da je taj problem stvar istočnog susjeda naše zemlje i da se rješavanje konačnog statusa Kosova nikako ne smije dovoditi u vezu s našom državom niti se smiju namjerno prenositi tenzije u BiH.

Kazao je da je Bosni i Hercegovini svakako u interesu da ima stabilne susjede te da svaki napredak naših komšija na putu ka evropskim integracijama pomaže i našoj zemlji.

Predsjednik Grupe prijateljstva, parlamentarac Francois Lamy, kao i svi drugi poslanici, među kojima i Patrick Bloche, poslanik iz Pariza, naglasili su da BiH ima punu podršku Francuske na njenom putu ka EU te izrazili razumijevanje i saglasnost sa stavovima predsjedavajućeg Komšića o potrebi ubrzanog integriranja naše zemlje u evropsku porodicu.

Založivši se za ustanovljavanje intenzivnog dijaloga dviju prijateljskih i evropskih zemalja, predsjedavajući Komšić je pozvao sagovornike da budu aktivni nosioci svih oblika približavanja i saradnje, naglasio da parlamentarna Grupa prijateljstva Francuska - BiH ima široke mogućnosti djelovanja i kroz parlament i šire i pozvao ih da nastave posjete BiH kao što su to činili u posljednjih godinu dana.