Svijet
0

Pariz bi uskoro mogao dobiti prvu gradonačelnicu

Klix.ba
Nathalie Kosciusko-Morizet
Nathalie Kosciusko-Morizet
Nekadašnja francuska ministrica okoliša dobila je, kao kandidatkinja konzervativne UMP stranke, primarne izbore za utrku za gradonačelnicu Pariza, koja će se održati naredne godine.

Nathalie Kosciusko-Morizet (40) bila je glasnogovornica Nicolasa Sarkozyja tokom njegove kampanje za novi predsjednički mandat, a pobijedila je konkurenciju iz stranke sa 58 posto elektronskih glasova.

Njena pobjeda stavit će je naspram druge žene, socijalističke kandidatkinje Anne Hidalgo, u utrci za gradonačelnicu Pariza, koja se smatra i odskočnom daskom za predsjedničke izbore. Pariz nikada ranije nije imao gradonačelnicu.

Ovi izvori bit će test za UMP, stranku koja se podijelila u vezi sa odlukom o tome ko će naslijediti Sarkozyja. Do daljeg rascjepa je došlo zbog pitanja koliko daleko treba ići u protestima protiv Hollandeovog zakona koji legalizira homoseksualne brakove.

Kosciusko-Morizet poznata je po svom opuštenom stilu odijevanja, ali se morala boriti protiv imidža gornje klase tokom Sarkozyjeve kampanje, kada nije znala tačnu cijenu karte u podzemnoj željeznici.

Njena suparnica, Hidalgo, već je počela kampanju za gradonačelnicu glavnog grada Francuske, koji ima 2,2 miliona stanovnika. Hidalgo je štićenica trenutnog gradonačelnika, Bertranda Delanoëa, koji se na poziciji nalazi već 12 godina.