{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Paravac preuzeo dužnost predsjedavajućeg Predsjedništva BiH

N
28.10.2004. u 13:53
0
0
Paravac preuzeo dužnost predsjedavajućeg Predsjedništva BiH
0
Paravac preuzeo dužnost predsjedavajućeg Predsjedništva BiH
Na današnjoj svečanoj sjednici Predsjedništva BiH u Sarajevu Borislav Paravac, član Predsjedništva BiH, preuzeo je predsjedavanje od dosadašnjeg predsjedavajućeg Sulejmana Tihića.
U sljedećih osam mjeseci, koliko će Paravac biti na čelu najviše državne institucije, glavni prioriteti bit će im intenzivnija saradnja s državnim, entitetskim i institucijama međunarodne zajednice. Osim toga, Predsjedništvo BiH će raditi na unaprjeđenju vanjske politike, dogradnji sustava obrane i sigurnosti, kao i na ekonomskom razvoju i gospodarskom oporavku zemlje.

"Danas kada preuzimam predsjedavanje ovom institucijom koja se nalazi na vrhu piramide vlasti u BiH, želio bih kazati da ću nastojati da Predsjedništvo BiH bude reprezentativna institucija koja će predstavljati ovu zemlju. Nadam se da ćemo svojim djelovanjem na principima dogovaranja i konsenzusa pokazati da je BiH moguća kao složena, funkcionalna država konstitutivnih naroda i ravnopravnih entiteta", kazao je, između ostalog, Borislav Paravac.

On je iskazao spremnost da potpuno ustraje na izvršenju svih zadataka koji stoje pred BiH, ukazujući da samo kvalitetan iskorak u radu Predsjedništva BiH može pokazati domaćoj i svjetskoj javnosti da su dostojni obavljati najodgovorniju funkciju u državi.

Sumirajući aktivnosti Predsjedništva BiH u proteklih osam mjeseci, Sulejman Tihić je naglasio da samo u dva slučaja odluke nisu bile donesene konsenzusom.

"U ovom razdoblju okončan je projekt obnove Staroga mosta i stare jezgre grada Mostara. Predsjedništvo je bilo pokrovitelj ove manifestacije, kojoj su prisustvovali predstavnici 62 države i gotovo svih najvažnijih međunarodnih institucija. To je sigurno bila najveća manifestacija održana u BiH u proteklih nekoliko godina. Obnova Starog mosta bila je i prilika za afirmaciju ostvarenog napretka u BiH", kazao je Tihić.

On je dodao da, iako su ispunjeni svi drugi uslovi, zbog nesaradnje RS-a s Haaškim tribunalom BiH nije primljena u Partnerstvo za mir, ali je i pored toga Summit u Solunu odao priznanje ostvarenom napretku u oblasti reforme oružanih snaga.

"Želim posebno istaknuti značaj odluke Vlade SAD-a o prihvaćanju ponude BiH za uspostavu vojne baze koja će biti locirana u Tuzli, što je dokaz prijateljskih odnosa", rekao je Tihić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: