"Moj život je noćna mora"
0

Paraliziranom Britancu nije dozvoljena eutanazija

Klix.ba
Britanac Tony Nicklinson, koji je paraliziran od vrata nadole, izgubio je slučaj na Višem sudu, u kojem je zahtijevao da dozvole ljekarima da okončaju njegov život.

Pedesetosmogodišnji Nicklinson iz Melkshama komunicira trepčući očima i micanjem glave povezane sa računarom, a svoj život opisuje kao noćnu moru nakon što je doživio moždani udar 2005. godine. Najavio je da će uložiti žalbu na presudu.

Slučaj je nadmašio sve prethodne izazove za englesko zakonodavstvo kada je u pitanju pomaganje u slučajevima eutanazije.

"Nisam htio podgrijavati nadu, ali to se desilo zbog truda i rada koji je uložen u moj slučaj. Mislio sam da će sud uvidjeti kako živim nesretnim životom, bez moći da to ikada promijenim, jer ne mogu ništa uraditi, te da će sudija prihvatiti moje razloge kao razumne i dozvoliti mi da barem imam dostojanstvenu smrt. Tužan sam što me zakon želi osuditi na nedostojanstven i jadan život", rekao je Nicklinson, prenosi BBC.

Obrazlažući svoju odluku, sudija Justice Toulson je rekao kako je ovaj slučaj pokrenuo duboke promjene. "Dopuštanje žalbe imat će posljedice. Da uradimo onako kako Tony želi, sud bi napravio veliku izmjenu u zakonu. Nije na sudu da mijenja zakon o eutanaziji ljudi, to je slučaj za Parlament", rekao je Toulson.

Ovaj slučaj se razlikuje od prethodnih slučajeva traženja "prava na smrt", jer je fokusiran na pružanje pomoći Nicklinsonu da izvrši samoubistvo. Nicklinsonu neće biti dozvoljeno uzimanje smrtonosnih lijekova, kada ih neko drugi pripremi za njega. Da ga neko drugi ubije, pa i uz pomoć lijekova i njegovo dopuštenje, to bi se tretiralo kao ubistvo.

"Saosjećanje i solidarnost su ljudske osobine, kao i briga za osobe koje imaju sindrom zatvorenosti. Legalizirajući ubijanje onih koji pate od tog sindroma odrazilo bi se na mnoge ljude", rekao je Paul Tuzlly iz organizacije Pro-Life.

Tokom saslušanja, David Perry iz Ministarstva pravde Velike Britanije je rekao da je Nicklinsonov slučaj tragičan i izaziva najdublje saosjećanje, ali smatra da se njegov zahtjev ne može podržati. "Zakon je dobro postavljen", rekao je Perry.

Tony Nicklinson bivši uspješni biznismen i otac dvije kćerke, ostao je paraliziran nakon što je 2005. godine na poslovnom putu u Atini doživio moždani udar. Nakon odbijanja njegovog zahtjeva suočava se ostatkom života u mukama.