|

Par se vjenčao na trgu Tahrir među 300.000 ljudi

Par se vjenčao na trgu Tahrir među 300.000 ljudi
0
S
Sarajevo-x.com
7.2.2011. u 15:55
16
komentara
0

dijeljenja
Ahmed Zaafan i Ola Abdel Hamid imali su najveće vjenčanje ikada. Naime, na njihovoj ceremoniji sklapanja braka prisustvovalo je blizu 300.000 ljudi. Na sreću, nisu morali brinuti gdje će ih smjestiti. Par se vjenčao tokom demonstracija u Kairu i to na središnjem trgu Tahrir.
Ahmad Zaafan i Oula Abdul Hamid Ahmad Zaafan i Oula Abdul Hamid

Ahmed Zaafan i Ola Abdel Hamid su deset dana proveli doslovno kampujući na trgu Tahrir, kao i većina Egipćana koji već skoro dvije sedmice protestvuju protiv predsjednika Hosnija Mubaraka.

Kako je kazao Zaffan, farmaceut po zanimanju, mogli su birati: ili da ostave svoje prijatelje, odu s trga i održe vjenčanje u nekoj sali daleko od buke demonstranata, ili da ostanu na trgu Tahrir i s prijateljima i istomišljenicima proslave jedan od sretnijih dana u svom životu.

"Izabrali smo drugu opciju. Ti demonstranti su sada naša porodica. Skupa smo se smijali, galamili, tugovali i prostestvovali posljednjih dana. Ola i ja želimo svoju sreću podijeliti sa svima", kazao je 29-godišnji Zaafran, prenosi Reuters.

Vjenčanje mladog egipatskog para je jedna od rijetkih pozitivnih stvari na trgu Tahrir koji je posljednjih dana poprište kravih sukoba i mjesto na kojem se Egipćani okupljaju kako bi iskazali nezadovoljstvo.

Kada je preko razglasa objavljeno da su Zaafan i Abdel Hamid vjenčani, trgom su odjeknuli veseli povici, zvižduci i smijeh.

Među ljudima su podijeljeni cvijeće i šerbe, a mladi par blistajući od sreće poručio je da je njihovo vjenčanje znak da i na trgu Tahrir život teče.

"Vlasti žele da cijeli svijet misli da je Tahrir zaustavljen u vremenu i prostoru, dok život normalno teče u ostatku Egipta. Pa, nije tako. Pokazali smo svijetu da možemo i protestvovati i istovremeno voditi svoj život normalno", kazao je Ahmed.

Ola je dodala da ona i Ahmed nisu željeli napustiti trg, mjesto gdje su se upoznali i zbližili s milionima patriota.

"Ne bavim se previše politikom, ali željela bih da je Egipat slobodniji", istakla je ona.

Njihovi novi prijatelji koji danima kampuju na trgu kazali su za Reuters da je ideja vjenčanja na Tahriru bila predivna.

"Njih dvoje odličili su se vjenčati pred milionima Egipćana koji se bore za slobodu. Neka ih Bog blagoslovi", kazao je jedan od demonstranata.
Prijavi grešku


Komentari (16)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...