Tijela izmasakrirana
49

Papua Nova Gvineja: U sukobu plemena ubijene 24 osobe, među njima trudnice i djeca

M. N.
Najmanje 24 osobe, među kojima su žene i djeca, ubijene su u masakru u Papui Novoj Gvineji. Veliki broj tijela je isječen na komade, a ubijane su i trudnice.

Nasilje između rivalskih plemena u provinciji Hela trajalo je nekoliko dana. Prema nekim izvještajima broj ubijenih je mnogo veći, piše BBC.

Premijer James Marape obećao je da će uhvatiti napadače ističući kako je ovo jedan od najtužnijih dana u njegovom životu.

Ovo je do sada najgori konflikt plemena u Papu Novoj Gvineji. Motiv ubistava nije još poznat, ali sukobi između rivalskih plemena traju već 20 godina.

Zabilježena su najmanje dva incidenta u malim selima u distriktu Tari-Pori. U nedjelju su ubijena četiri muškarca i tri žene u selu Munima, dok je u ponedjeljak 16 žena i djece isječeno u selu Karida. Dvije od ubijenih žena su bile trudne.

Stanovnik provincije Hela Pills Pimua Kolo postavio je fotografije na Facebook na kojima se vide izmasakrirana tijela svezana na duge stupove. Neka tijela su uništena toliko da se ne mogu identifikovati.

"Ubice, vaše vrijeme je isteklo", poručio je premijer.

U ovaj distrikt pozvano je dodatnih 100 policijskih službenika kako bi pomogli lokalnim policajcima.