Svijet
0

Papinu božićnu poruku pratit će televizije cijeloga svijeta

FENA
Ponoćnu misu koju će predvoditi Papa Benedikt XVI. u bazilici svetog Petra u Rimu prenosit će 88 televizija iz 60 zemalja, priopćeno je u ponedjeljak iz Vatikana. Sve je spremno u Vatikanu za polnoćku koju će celebrirati Benedikt XVI. u prisutnosti 32 kardinala, diplomatskog zbora i drugih.

Papa će se na Božić u podne, s balkona na pročelju bazilike svetog Petra, obratiti božićnom porukom i blagoslovom urbi et orbi (gradu i svijetu). Tu božićnu poruku u utorak u 12 sati prenosit će 95 televizija iz 57 zemalja, a Papa će uputiti čestitke na više od 50 jezika.

Jaslice na Trgu svetog Petra pokraj velikog božićnog drvca, koje se otvaraju na Badnjak poslije podne u prisutnosti Pape, ove su godine prvi put smještene u kuću Josipa iz Nazareta, a ne u klasičnoj štalici u Betlehemu.

Velika božićna jelka ove je godine na Trg svetog Petra stigla iz talijanske regije Trentino Alto Adige, odnosno Val Badije, a pokraj okićenog drveta nalazi se prostor na kojem se rodio Isus. Do sada su po tradiciji to bile jaslice u štalici, ali ovaj put je mjesto Isusova rođenja premješteno u Nazaret na temelju Evanđelja po Mateju u kojem se kaže da je anđeo zapovjedio Josipu da uzme Mariju u svoj dom gdje će roditi sina koga će zvati Isus.

Tijekom 20 stoljeća za kršćansku ikonografiju i za sve vjernike je Isusovo rođenje bilo vezano uz Betlehem gdje se nalazi i Bazilika rođenja, jaslice, polje pastira i druga simbolička mjesta koja posjećuju milijuni hodočasnika. Ta tradicija potječe iz Evanđelja po Luki, koji iznosi da su se Marija i Josip uputili iz Nazareta u Betlehem radi popisa stanovništva što je zapovijedio Cezar August. Josip, kao Davidov nasljednik, bio je iz Betlehema kamo se trebao uputiti radi popisa stanovništva. Po Luki, Marija je rodila Isusa u Betlehemu, te kako nisu našli mjesto u nekom prenoćištu, smjestili su se u štali. Ostala dvojica evanđelista, Marko i Ivan, ne spominju mjesto Isusova rođenja.