{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Papino pismo Angeli Merkel

F
24.4.2007. u 10:55
0
0
Papino pismo Angeli Merkel
0
Papino pismo Angeli Merkel
Cilj eliminirati krajnje siromaštvo do 2015. godine jedna je od najvažniji zadaća našega vremena, piše Papa u pismu upućenom njemačkoj kancelarki Angeli Merkel uoči sljedećega susreta na vrhu G8, skupine 7 više razvijenijih zemalja plus Ruska Federacija.
Pismo je datirano 16. prosinca 2006. i napisano je u prigodi početka njemačkog predsjedanja EU i G8. Angela Merkel je 2. veljače poslala odgovor Svetom ocu. Današnje izdanje poluslužbenoga vatikanskog dnevnika L'Osservatore Romano objavilo je sadržaj pisma. Benedikt XVI. svojim pismom je izrazio pohvalu i ohrabrenje Katoličke crkve za izraženu nakanu njemačke vlade, koju dijele i drugi članovi skupine G8, da temu o siromaštvu stave u središte idućeg susreta na vrhu u Heilingendammu, s posebnom pozornošću na pomoć Africi.

Papa je podsjetio kako Njemačka dijeli "zabrinutost Svete Stolice zbog nesposobnosti bogatih zemalja da ponude siromašnijim zemljama, poglavito onima u Africi prikladne financijske i trgovačke uvjete koji bi omogućili promidžbu njihovog trajnog razvitaka".

Nije riječ – piše Papa – o izvanrednom zadatku ili koncesijama koje bi trebale biti odgođene zbog pritiska nacionalnih interesa. Postoji prije svega teška moralna i bezuvjetna dužnost, utemeljena na zajedničkoj pripadnosti ljudskoj obitelji kao i na zajedničkom dostojanstvu i sudbini siromašnih i bogatih zemalja koje se procesom globalizacije sve više razvijaju na međusobno tijesno povezan način.

Za siromašne Zemlje – nastavlja Papa – trebalo bi stvoriti i jamčiti, na ustrajan i povjerljiv način, povoljne komercijalne uvjete, koji uključuju širi, bez pridržaja, pristup tržištu. Prema mišljenju Benedikta XVI. treba poduzeti «mjere za brzo potpuno i bezuvjetno brisanje vanjskog duga siromašnim zemljama, poduzeti mjere da te zemlje ne upadnu ponovno u situaciju nepodnošljivoga duga». Potrebne su također – piše Papa – ogromne investicije na polju istraživanja i razvoja lijekova za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze, malarije i drugih tropskih bolesti.

Benedikt XVI. je nadalje čvrsto uvjeren «kako se međunarodna zajednica mora zauzeti i znatno smanjiti trgovinu oružjem bilo legalnu bilo ilegalnu, ilegalnu trgovinu dragocjenih prirodnih bogatstava i bijeg kapital iz siromašnih zemalja, treba se zauzeti za istrjebljenje pranja novca te istrijebiti korupciju u siromašnim zemljama. Riječ je o izazovima s kojima se trebaju sučeliti sve države članice Međunarodne zajednice – ističe Papa – ali skupina G8 i EU trebale bi u tome biti predvodnici.

Benedikt XVI. je također podsjetio kako su «pripadnici raznih religija i kultura čitavoga svijeta uvjereni da je postizanje cilja: iskorijeniti krajnje siromaštvo do 2015. godine, jedan od važnijih zadatak našega vremena» i nadalje "dijele uvjerenje da je taj cilj nerazdvojivo povezan s mirom i sigurnosti u svijetu". U svome odgovoru Angela Merkel zahvaljujući Svetom Ocu na pismu, obećala je da će se o tim temama raspravljati kako u EU tako i u okviru slijedećeg skupa G8 sa željom da se "pravednijom" globalizacijom može postići više mira i pravednosti u svijetu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: