Odbacio optužbe o krađi
1

Papin batler: Zloupotrijebio sam papino povjerenje

SRNA
Bivši batler pape Benedikta XVI odbacio je pred sudom optužbe da je ukrao dokumente iz privatnog stana poglavara Katoličke crkve.

Paolo Gabriele izjasnio se pred sudom u Vatikanu da nije kriv za tešku krađu, ali je priznao da je zloupotrijebio papino povjerenje.

On je rekao da je, prema njegovom shvatanju, papa bio izmanipulisan i da je on bez tuđe pomoći kopirao povjerljive dokumente, prenio je BBC.

Gabriele (46) se požalio da već sedmicama boravi u maloj ćeliji u kojoj je svjetlo neprekidno uključeno.

Sudije su naredile da se provede istraga o Gabrieleovim optužbama. Vatikanska administracija tvrdi da uslovi u bezbjednosnim prostorijama vatikanske policije ispunjavaju međunarodne standarde.

Gabrielea je ispitao predsjednik vatikanskog suda. Optuženi batler suočen je sa mogućom kaznom od četiri godine zatvora ukoliko bude proglašen krivim, ali papa Benedikt XVI ima pravo da ga pomiluje.

Gabriele je priznao da je fotokopirao dokumente iz papinog stana, ali je rekao da ne smatra da je to krivično djelo. Dokumenti u kojima se govori o korupciji i unutrašnjim borbama za prevlast u Vatikanu stigli su u medije i izazvali veliki skandal.

Gabriele je identifikovan kao izvor povjerljivih dokumenata koji su u maju objavljeni u knjizi italijanskog novinara Gianluigia Nuzzia.

U sudnici u Vatikanu nije dozvoljeno prisustvo televizijskih kamera, a izvještavanje sa najvećeg sudskog procesa od osnivanja vatikanske države 1929. godine ograničeno je na osam novinara.