{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Papandreou "igra poker" da isposluje bolje uslove

F
20.4.2010. u 11:10
0
3
Papandreou "igra poker" da isposluje bolje uslove
0
Papandreou "igra poker" da isposluje bolje uslove
George Papandreou (Foto: AP)
Zbog vulkanskog pepela dodatno je pogoršana ionako turobna finansijska situacija u kojoj se nalazi Grčka, piše u utorak londonski The Times.
Naime, odgođen je sastanak koji je u Atini trebalo da održe predstavnici Evropske komisije, Evropske centralne banke i MMF-a kako bi razradili detalje kreditnog aranžmana vrijednog 45 milijardi dolara.

Odgađanje sastanka dodatno je pojačalo sumnje na finansijskim tržištima u vezi konkretnog oblika toga paketa pomoći, što je, pak, za posljedicu imalo drastično povećanje kamatnih stopa po kojima se grčke vlasti zadužuju na međunarodnim berzama, pad vrijednosti dionica na atinskoj berzi kao i pad vrijednosti eura, napominje Times.

Daily Telegraph piše da grčki premijer Georgios Papandreou još nije aktivirao paket pomoći koji su odobrili Evropska unija i MMF, što je u Bruxellesu izazvalo sumnje da "Papandreou igra poker kako bi na daljnjim pregovorima isposlovao što bolje uslove".

Sam grčki premijer je rekao da će u narednih nekoliko sedmica biti odlučeno hoće li se aktivirati taj mehanizam i dodao kako će odluka zavisti od procjene da li je to u najboljem interesu njegove zemlje.

Ovakav neodređen stav, primjećuje Daily Telegraph, navodi na sumnju da bi se Grčka umjesto prihvatanja paketa finansijske pomoći mogla odlučiti za reprogramiranje svog duga.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: