Svijet
0

Papa zamolio Trumpa da bude mirotvorac

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Američki predsjednik Donald Trump sastao se danas s papom Franjom i to je treća faza njegovog puta u inozemstvo. Tokom vatikanskog sastanka koji je trajao blizu pola sata iza zatvorenih vrata, papa je zamolio američkog predsjednika da bude mirotvorac, a on je obećao da neće zaboraviti njegovu poruku.

Nakon sastanka, Vatikan je objavio da je došlo do "razmjene mišljenja" o nekoliko internacionalnih problema, a govorilo se i o potrebi nastavka dobrih bilateralnih odnosa.

Trump i papa su već razgovarali o određenim temama, uključujući migracije i klimatske promjene.

Za vrijeme svoje posjete Italiji, Trump će se sastati i s talijanskim predsjednikom i premijerom, a nakon toga putuje u Brisel na samit NATO-a.

Vatikan je kasnije rekao kako im je zajednička posvećenost "životu, slobodi obožavanja i savjesti" i izrazili su nadu da mogu sarađivati u služenju ljudima na polju zdravstvene njege, edukacije i pomoći migrantima.

Složili su se u vezi s promocijom mira u svijetu kroz političke pregovore i interreligijski dijalog, a naglašena je i potreba zaštite kršćanske zajednice na Srednjem Istoku.

Papa je poklonio Trumpu malu skulpturu drveta masline i rekao mu da ona simbolizira mir, uputivši time značajnu poruku američkom predsjedniku, a papa je počašćen setom spisa borca za ljudska prava Martina Luthera Kinga.