{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Papa zabrinut zbog smanjenja uticaja Rimokatoličke crkve u Venecueli

F
12.5.2006. u 16:23
0
0
Papa zabrinut zbog smanjenja uticaja Rimokatoličke crkve u Venecueli
0
Papa zabrinut zbog smanjenja uticaja Rimokatoličke crkve u Venecueli
Papa Benedikt XVI prenio je venecuelanskom predsjedniku Hugu Chavezu zabrinutost zbog izvještaja o smanjenju uticaja Rimokatoličke crkve u Venecueli i drugim zemljama Južne Amerike, saopćio je glasnogovornik Vatikana Joaquin Navarro-Valls.
Chavez je na to odgovorio, na konferenciji za štampu koja je uslijedila neposredno nakon prijema kod Pape, kako je uvjeren da su problemi u odnosima Crkve i države u njegovoj zemlji "vremenski, prostorno i ljudski" vrlo ograničeni!

"Najveći dio razgovora s papom Benediktom bio je posvećen problemu siromaštva, i to je veoma pozitivno", izjavio je Chavez, najavljujući "novu eru u odnosima rimokatoličke hijerarhije i venecuelanske vlade".

[SLIKA]1[/SLIKA]
Hugo Chavez, predsjednik Venecuele

Ljevičarski predsjednik Venecuele sastao se s Papom u četvrtak, na putu iz Caracasa za Beč gdje ovoga vikenda sudjeluje u radu samita Evropske unije i Latinske Amerike, prenijele su u petak agencije.

Papa je Chavezu također rekao, kako je prenio Navarro-Valls, da Sveta Stolica ima pravo birati biskupe u Venecueli. Vatikan i Venecuela imaju vrlo neobičan sporazum, potpisan 1961. godine, prema kojem biskupi ne mogu biti imenovani bez pismenog pristanka vlade u Caracasu.

Papa Benedikt XVI nije, međutim, zadovoljan tim stanjem i želi vratiti punu slobodu Vatikana da imenuje ili smjenjuje biskupe u Venecueli - onako kako to čini u svim drugim zemljama.

Papa je, u razgovoru s Chavezom izrazio zabrinutost i zbog potiskivanja vjeronauke iz venecuelanskih škola, a spomenuo je i "previše liberalan" zdravstveni program (u kojem su "olabavljeni" propisi o abortusu), koji je Chavez uspostavio kada je došao na vlast 1999. godine.

Odnosi Vatikana i Venecuele su postali zategnuti kada je Chavez javno izjavio da je crkvena hijerarhija "kancerogena". Ovaj put, međutim, Chaves se trudio da minimizira probleme u odnosima s Vatikanom ističući kako je voljan "prevazići trenutne razlike" i da Papa nema stvarnih razloga za brigu.

Papa je na kraju razgovora predao Chavezu pismo u kojem je sumirao svoje stavove, a uz to mu je poklonio i kopiju svoje prve enciklike i papsku medalju.

Chavez je Papi poklonio portret Simona Bolivara, venecuelanskog borca za nezavisnost iz 19. stoljeća, čovjeka koji se smatra herojem u cijeloj Južnoj Americi.

Na portretu se nalazi rečenica iz Bolivarovog testamenta koja glasi da je on (Bolivar) nakon svega, ipak, ostao katolik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: