{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Papa utemeljio tijelo za borbu protiv pranja novca

F
30.12.2010. u 17:35
0
2
Papa utemeljio tijelo za borbu protiv pranja novca
0
Papa utemeljio tijelo za borbu protiv pranja novca
Foto: AP
Papa Benedikt XVI utemeljio je tijelo za borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma, radi usklađivanja s međunarodnim zakonima.
Papa je u četvrtak objavio "motu proprio" (zakon) u okviru kojega je osnovano to finansijsko tijelo sa zadaćom da "spriječi borbu protiv nezakonitih aktivnosti na financijskom i novčarskom području".

Sveta stolica time želi pokazati "jasnoću, čestitost i odgovornost", rekao je za medije njezin glasnogovornik msgr. Federico Lombardi.

U "apostolskom pismu", u kojem obrazlaže svrhu tog zakona, Papa kaže da "podupire zalaganje međunarodne zajednice radi sprečavanja i suzbijanja pranja novca i finansiranja terorizma".

"Sveta stolica želi djelovati po tim pravilima", dodao je Benedikt XVI. Predsjednik toga tijela, koje Papa imenuje na petogodišnji mandat, uz mogućnost produženja, predvodit će upravno vijeće od četiri člana, što će ih također imenovati Papa.

Za pranje novca zakon predviđa zatvorske kazne od četiri do dvanaest godina i globe do 15.000 eura. Ta bi pravila trebala omogućiti Vatikanu da se uskladi s međunarodnim propisima za suzbijanje pranja novca.

Sredinom septembra protiv predsjednika vatikanske banke IOR-a i još jednog njezina čelnika pokrenuta je istraga zbog nepoštivanja novoga talijanskog zakona protiv pranja novca. Ta dvojica se ipak ne terete za pranje prljava novca, već im se predbacuju propusti u upravljanju računima ukupne vrijednosti od 23 miliona eura.

Otac Lombardi istaknuo je usto da nema "nikakve izravne veze" između te afere i objavljivanja zakona koji proistječe iz provedbe ugovora s Evropskom unijom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: