Svijet
0

Papa u povodu Dana mira o važnosti obitelji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Papa Benedikt XVI. u utorak je u bazilici svetog Petra u Rimu predvodeći svetu misu posvećenu Majci Božjoj i 41. međunarodnom danu mira, koji je za 1. siječnja uveo papa Pavao VI., a koji ove godine ima geslo "Ljudska obitelj, zajednica mira", naglasio kako je obitelj utemeljena na braku između žene i muškarca temelj koji hrani i njeguje mir.

"Svi želimo živjeti u miru, ali pravi mir, onaj koji su najavili anđeli na Božić, čovjek neće jednostavno postići niti je on plod političkih sporazuma", rekao je Papa tijekom homilije naglasivši kako je mir prije svega Božji dar za koji moramo stalno moliti a istodobno se za njega strpljivo zauzimati.

Benedikt XVI. je kazao kako je za ovogodišnji Međunarodni dan mira htio rasvijetliti usko povezan odnos "između obitelji i stvaranja mira u svijetu".

"Prirodna obitelj, utemeljena na braku između muškarca i žene, je kolijevka života i ljubavi i prva i nezamjenjiva odgajateljica mira", rekao je Papa.

"Negacija ili ograničavanje prava obitelji, zamračivanjem čovjekove istine, prijeti temeljima mira", istaknuo je Benedikt XVI. Čovječanstvo je velika obitelj i ako želi živjeti u miru mora se "nadahnuti vrijednostima na kojima se osniva i održava obiteljska zajednica", rekao je Papa i podsjetio kako u nadolazećoj godini postoje godišnjice važnih događaja i odluka zbog čega je potreban dodatni napor za postizanje mira u svijetu.

U 2008. godini se obilježava 60. godišnjica otkad je 1948. Glavna skupština Ujedinjenih naroda objavila Univerzalnu izjavu o ljudskim pravima, zatim se obilježava 40. godišnjica otkad je Pavao VI. obilježio prvi Međunarodni dan mira, pa 25. godišnjica otkad je Sveta Stolica obznanila Povelju o pravima obitelji.

"U svjetlu tih značajnih godišnjica, pozivam svakog muškarca i svaku ženu da prihvate spoznaju o zajedničkom pripadanju jedinoj ljudskoj obitelji i angažiraju se kako bi suživot na zemlji što jače odražavao to uvjerenje o kojem ovisi uspostava pravog i trajnog mira", poručio je Benedikt XVI. državnicima svijeta preko veleposlanika akreditiranih pri Svetoj Stolici koji su prisustvovali današnjoj svečanoj misi u bazilici svetog Petra.