|

Papa u Čileu: Ovdje su biskupi preoholi, narod želi pastire i posvećene osobe koje suosjećaju

Papa u Čileu: Ovdje su biskupi preoholi, narod želi pastire i posvećene osobe koje suosjećaju
0
Klix.ba
17.1.2018. u 09:06
24
komentara
0

dijeljenja
Papa u Čileu: Ovdje su biskupi preoholi, narod želi pastire i posvećene osobe koje suosjećaju Foto: EPA-EFE
Papa Franjo je prilikom govora u katedrali u Santiagu, koji je javnost očekivala s velikim nestrpljenjem, zamjerio predstavnicima Katoličke Crkve u Čileu da su preoholi i elitisti te ih pozvao da "sve promijene" kako bi odgovorili na smanjenje broja vjernika.
"Nismo superjunaci koji silaze s nebesa da bi se susreli s običnim smrtnicima", istakao je, kritikujući "elitističko" ponašanje.

"Naprotiv, narod želi pastire i posvećene osobe koje suosjećaju, koje znaju pružiti ruku i zaustaviti se pred osobom na zemlji", kazao je papa Franjo.

Sveti otac koji je dugo bio svećenik na terenu, obilazeći siromašne četvrti u rodnom Buenos Airesu, redovno poziva da se iz Crkve izbaci "klerikalizacija" pod kojom podrazumijeva da se ne slušaju vjernici i da se bude prestrog.

"Crkva je dužna razumjeti rane današnjeg svijeta", ocijenio je papa.

Pred biskupima s kojima je poslije nasamo porazgovarao, papa je bio još oštriji u izjavama, pozivajući na mini revoluciju zbog odlaska vjernika iz Katoličke crkve.

"Laici nisu naši radnici ni namještenici. Oni ne trebaju kao 'papagaji' ponavljati ono što im kažemo", istakao je papa.

"Treba sve promijeniti kako bi navike, načini, raspored, jezik i sve crkvene strukture postali prikladan kanal za evangelizaciju Čilea, a ne za samoočuvanje svećenika", dodao je papa rođen u Argentini.

"Sveti Otac se u utorak sastao s manjom grupom žrtava seksualnog zlostavljanja koje su počinili svećenici", rekao je glasnogovornik Svete Stolice Greg Burke.

"Niko drugi nije bio prisutan. Samo papa i žrtve, a susret je upriličen u apostolskoj nuncijaturi u Santiagu. Tako su mogli govoriti papi o svojoj patnji, a papa ih je saslušao i molio za njih", dodao je.

Sveti otac je prije toga u predsjedničkoj palači La Monedi rekao da osjeća "bol i sram" zbog nepopravljive štete koju su crkveni službenici nanijeli djeci.
Prijavi grešku


Komentari (24)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...