|

FOTO
/
Papa u Barceloni osudio pobačaj i istospolne brakove

Papa u Barceloni osudio pobačaj i istospolne brakove
0
F
FENA
7.11.2010. u 18:49
36
komentara
0

dijeljenja
Papa u Barceloni osudio pobačaj i istospolne brakove Papa u Barceloni (Foto: AP)
Papa Benedikt XVI posvetio je u nedjelju nedovršenu baziliku Sagradu Familiju u Barceloni, remek-djelo arhitekta Antonija Gaudija i simbol tradicionalnih porodičnih vrijednosti, i u njoj, 128 godina nakon početka gradnje, održao prvu misu te u homiliji osudio istospolne brakove i pobačaj, javljaju svjetske agencije.
Papa je u homiliji nakon posvećenja bazilike pozvao sve zemlje da pruže "pomoć i zaštitu" porodici kao "nerazdvojnom savezu muškarca i žene", javlja AFP. "Nesebična i nerazdvojna ljubav muškarca i žene djelotovoran je okvir i temelj ljudskog života", naglasio je.

Španija, zemlja s dubokom katoličkom tradicijom, u nekoliko je posljednjih godina pod vodstvom socijalističkog premijera Jose Luisa Rodrigeza Zapatera donijela niz liberalnih zakona, uključujući legalizaciju istospolnih brakova i proširenje zakonskog okvira za pobačaj, i Vatikan je, kako piše DPA, smatra jednim od glavnih "bojišta" u borbi za "rekristijanizaciju" Evrope.

Bogoslužje pratilo 40.000 vjernika

Papa je poručio da se Crkva "protivi svakom obliku negiranja života" i zatražio je da se "život djece štiti kao svet i nepovrediv od trenutka njihova začeća" te da se "natalitet stimulira, vrednuje i podržava na sudskoj, društvenoj i zakonskoj razini".

Papa u Barceloni (Foto: AP) Papa u Barceloni (Foto: AP)

Benedikt XVI papamobilom se dovezao od katedrale u starom dijelu grada do Sagrade Familije, gdje su ga dočekali španski kralj Juan Carlos i kraljica Sofia, koji su prisustvovali misi zajedno s još 8000 vjernika. Reuters javlja da je ispred crkve bogoslužje pratilo oko 40 hiljada vjernika.

Protest stotina homoseksualaca

Pri prolazu papina vozila među mnoštvom oduševljenih vjernika našlo se i otprilike 200 homoseksualaca koji su se zagrlili i uzvikivali: "Odlazi!" ili "Pedofil!", protestirajući tako zbog protivljenja Crkve istospolnim brakovima i njezinom ponašanju u skandalima sa svećenicima pedofilima, a zatim su se istodobno poljubili.

Papa u Barceloni (Foto: AP) Papa u Barceloni (Foto: AP)

Papa je misu počeo s nekoliko rečenica na katalonskom, a prije toga je svetom vodom poškropio oltar i blagoslovio Sagradu Familiju. Time je to veličanstveno zdanje arihtekta Antonija Gaudija, 128 godina nakon početka gradnje, napokon postalo crkva, kako javljaju strane agencije.

Odavanje počasti Gaudiju


Benedikt XVI je Gaudiju odao počast kao "genijalnom katalonskom arhitektu koji je u Barceloni uspio stvoriti prostor ljepote, vjere i nade".

Sadašnji glavni arhitekt katedrale, već sedmi Gaudijev nasljednik, Jordi Bonet Armenol u subotu je izrazio nadu da će papina posjeta potaknuti još brojnije dolaske vjernika i turista kako bi se rad na crkvi konačno priveo kraju.

Naime, izgradnja crkve po Gaudijevim instrukcijama, koji je umro 1926. godine, financira se novcem privatnih donatora i od ulaznica posjetitelja.
Prijavi grešku


Komentari (36)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...