Svijet
0

Papa služio misu u bečkoj katedrali

FENA
Papa Benedikt XVI. trećeg dana posjeta Austriji predvodio je u nedjelju misu u bečkoj katedrali sv. Stjepana i zauzeo se da nedjelja ostane neradna, ističući potrebu da zapadna društva kojima prijeti površnost sačuvaju vjersku dimenziju nedjeljnog odmora.

"Slobodno vrijeme, napose u našem užurbanom svijetu danas, sigurno je dobro i prijeko potrebno", rekao je Benedikt XVI., ali "ako ono nema svoje unutarnje središte, koje usmjerava sve ostalo, onda ono postaje isprazno vrijeme koje nas ne jača niti izgrađuje".

Papa je naglasio da nedjeljno misno slavlje za kršćane nije samo zapovijed nego i unutarnja potreba. Nedjelja je tjedna svečanost Crkve, svečanost zahvalnosti za Božje stvaranje i radost, nedjelja pripada obitelji, rekao je Papa.

Upozorio je na veliku važnost obitelji u društvu pitajući se "ne treba li svijet upravo obitelj, ljubav oca i majke, ljubav roditelja i djece, muškarca i žene, te ljude koji ulažu u dobro, u izgradnju svijeta, za dobrobit svih nas".

Benedikt XVI. pozvao je na odricanje od besmislenog trčanja za materijalnim dobrima kao smislu života u svijetu u kojem često vladaju moć i novac.

Nakon toga predvodio je angelus na Trgu sv. Stjepana pred više od 20 tisuća vjernika, prema procjeni bečke policije.

Dočekujući Papu u katedrali, kardinal Christoph Schonborn, bečki nadbiskup izrazio je zadovoljstvo što je u austrijskoj javnosti postignut velik konsenzus o neradnoj nedjelji, a podupiru ga katoličke udruge i druge sastavnice civilnog društva, poput sindikata.

Poglavar katoličke crkve tijekom poslijepodneva posjetit će cistercitski samostan Heiligenkreuz u Donjoj Austriji, a navečer će otputovati u Rim.

Papin posjet Austriji prati 1700 akreditiranih novinara iz 35 država i protječe uz jake sigurnosne mjere. Mobilizirano je 220 policajaca od čega 150 pripadnika elitne antiterorističke skupine Cobra te više od tisuću vojnika.