Vatikan
0

Papa se zauzeo za zabranu kasetnih bombi

FENA
Papa Benedikt XVI. je u nedjelju, na blagdan Cvjetnice i Svjetski dan mladih, prije molitve Angelusa pozvao sve zemlje koje nisu potpisale Konvenciju o zabrani kasetnih bomba da to učine "bez otezanja".

Govoreći s balkona svoje rezidencije na Trgu sv. Petra, Papa je podsjetio da Konvencija o zabrani protupješačkih mina slavi desetu obljetnicu svog postojanja i istaknuo da je UN nedavno donio Konvenciju o zabrani kasetnih bomba.

"Želim ohrabriti zemlje koji to još nisu učinile, da čim prije potpišu te važne instrumente međunarodnoga humanitarnog prava koje je Sveta Stolica uvijek podupirala", rekao je Papa.

"Usto izražavam potporu svim mjerama koje su kadre jamčiti nužnu pomoć žrtvama tako razarajućeg oružja", kazao je.

Papa je tijekom mise na Trgu sv. Petra pozvao Europsku uniju i afričke države da donesu žurne odluke radi suzbijanja trgovine ljudima, istaknuvši kako svjetska gospodarska kriza tjera sve veći broj ljudi da krenu na pogibeljno putovanje.

Benedikt XVI. je podsjetio na pogibiju dvjestotinjak afričkih emigranata koji su se prošlog tjedna utopili u Sredozemnom moru u potrazi za boljim životnim uvjetima.

"Razmjeri problema zahtijevaju da Europska unija i afričke zemlje žurno usuglase strategiju i da donesu prikladne humanitarne mjere kako emigranti ne bi bili žrtve beskrupuloznih trgovaca", kazao je Papa.

Papa je tijekom nedavnog posjeta Kamerunu i Angoli stao u obranu siromašnih koje je najteže pogodila svjetska gospodarska kriza.

Papa trenutačno radi na novoj enciklici o globalizaciji i siromaštvu koju, kako je nedavno rekao, dotjeruje s obzirom na posljedice svjetske financijske krize.

Obraćajući se mladima u povodu 24. Svjetskog dana mladih, Benedikt XVI. je upozorio da pravog života nema bez žrtve.

"Razočarat će vas svatko tko vam obećava život bez odricanja. Pravog života nema bez žrtve", naglasio je Papa.

Blagdan Cvjetnice u Katoličkoj crkvi označava početak Velikoga tjedna koji prethodi Uskrsu, najvećem kršćanskom blagdanu kada vjernici slave Isusovo uskrsnuće.