Svijet
0

Papa se susreo s Karekinom II.

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Papa Benedikt XVI. susreo se danas u Vatikanu s poglavarom Armenske apostolske Crkve Karekinom II., javlja Katolička tiskovna agencija.

Papa je tom prigodom istaknuo kako je crkva u Armeniji tijekom svoje povijesti upoznala "progone i mučeništvo", ali je također "u kratkom vremenu" polučila važne rezultate na polju odgoja mladih, formacije svećenika, crkvenog života i promicanja kršćanskih vrijednosti u Armeniji i izvan njezinih granica.

Papa je najprije primio patrijarha Karekina u privatnu audijenciju, a zatim se u Dvorani papa susreo s armenskim biskupima iz Karekinove patnje.

Nakon toga Papa je Klementovoj dvorani Apostolske palače predvodio molitvu srednjeg časa u kojoj je sudjelovalo i armensko izaslanstvo. U tijeku molitve Papa je istaknuo kako je nedavna povijest Armenske apostolske crkve ispisana suprotnim bojama progona i mučeništva, tame i nade, poniženja i duhovnog procvata.

Vaša Svetost i članovi vaše delegacije osobno su proživjeli ta oprečna iskustva u svojim obiteljima i u samim svojim životima, rekao je Papa. Stekavši slobodu, Armenska apostolska Crkva znala je kako polučiti "značajne pastoralne rezultate" u koje, kako je istaknuo Papa, treba gledati "s velikim poštovanjem".

"Put prema uspostavi punoga i vidljivog jedinstva među kršćanima može se činiti dug i težak. Ostaje još mnogo toga učiniti da se zacijele duboke i bolne podjele koje nagrđuju Tijelo Kristovo. Ipak, Duh Sveti nastavlja voditi Crkvu na iznenađujuće i neočekivane načine. Može otvoriti zatvorena vrata, nadahnuti riječi koje su često zaboravljene, ozdravljati odnose koji su prekinuti. Ako su naša srca i naši umovi otvoreni Duhu zajedništva, Bog može još uvijek činiti čuda u Crkvi, obnavljajući veze jedinstva", istaknuo je Papa.

Govoreći zatim o Zajedničkom povjerenstvu za teološki dijalog Katoličke Crkve i istočnih pravoslavnih Crkava, Benedikt XVI. je zahvalio Karekinu II. za "pruženu potporu" i za "vrijedan doprinos" koji su dali njegovi predstavnici.

"Molimo", rekao je na kraju Papa, "da ono svojim djelovanjem uzmogne dovesti do punoga i vidljivog zajedništva i da dođe dan kada će naše jedinstvo u vjeri omogućiti zajedničko slavljenje euharistije".