Svijet
0

Papa se sastao sa seksualno zlostavljanim osobama

FENA
Foto: CNN
Foto: CNN
Vatikan je saopćio da je papa Benedikt XVI u četvrtak imao privatni susret u Washingtonu s manjom skupinom osoba koje je katolički kler seksualno zlostavljao.

U priopćenju Vatikana kaže se da je do susreta došlo u četvrtak uvečer, a da je s papom bio bostonski nadbiskup kardinal Sean O'Malley. Papa je rekao žrtvama da će se moliti za njih i za sve žrtve seksualnog zlostavljanja.

Inače, u četvrtak je papa služio misu pred oko 45 hiljada stanovnika Washingtona i drugih – na stadionu vašingtonskog bejzbol tima Nationals, trećeg dana posjete Sjedinjenim Državama.

Papa je govorio o stanju u Katoličkoj crkvi u SAD-u, koja je, kako je rekao, na raskršću. Izrazio je zabrinutost zbog krhkih temelja savremenog društva, koje karakteriziraju otuđenje, nasilje i sve jače ignoriranje Boga.

Danas papa Benedikt stiže u New York gdje će se prvo zaustaviti u sjedištu Ujedinjenih naroda i obratiti Generalnoj skupštini. Poglavar Rimokatoličke crkve susrest će se s glavnim tajnikom svjetske organizacije Ban Ki-moonom i pozdraviti osoblje UN-a.

Do papine posjete dolazi tačno godinu dana nakon što ga je glavni tajnik Ban Ki-moon posjetio u Vatikanu. Ban je nagovijestio novinarima o čemu će razgovarati s papom.

"Očekujem da ću s papom razgovarati o nizu pitanja, počevši od iskorjenjivanja siromaštva, programa Ciljevi za razvoj milenija, klimatskim promjenama i dijalogu među civilizacijama. Ovih dana suočeni smo s mnogim izazovima. Potrebna nam je uistinu snažna papina podrška. S nestrpljenjem očekujem naš susret u petak", kazao je Ki-moon.

Posljednji papa koji je posjetio Sjedinjene Države bio je Ivan Pavao Drugi – prvi put 1979. a drugi put 1995. godine. Jedini papa koji je posjetio Ujedinjene narode dosad bio je papa Pavao Šesti 1965. godine.

Nadbiskup Celestino Migliore papin je predstavnik u Ujedinjenim narodima. Pružio je novinarima određene naznake o tome što će papa Benedikt govoriti u svom obraćanju Generalnoj skupštini.

"Papa Benedikt neće nužno spominjati konkretne krize u svijetu, nažalost, previše ih je da bi se o njima moglo govoriti u nekoliko minuta. Ali sigurno će, dolazeći u Ujedinjene narode kao hodočasnik mira, reći da ne možemo temeljiti svoje odnose na lažnom poimanju da je 'sila u pravu'. Da ne možemo izgraditi našu budućnost na jednostavnoj ravnoteži moći. Naša se budućnost morat temeljiti na poštovanju univerzalnih istina i našoj zajedničkoj humanosti", kazao je Migliore.

Nakon obraćanja Generalnoj skupštini Sveti otac će se susresti s nekim dužnosnicima Ujedinjenih naroda i potom će se obratiti uposlenicima svjetske organizacije.

Na maloj svečanosti papi će biti uručen buket cvijeća od jedne djevojčice i jednog dječaka, a potom će hor Međunarodne škole Ujedinjenih naroda izvesti svoju tačku.

Kasnije tokom dana, izvještava VoA, papa će posjetiti katoličku crkvu Svetog Josipa i jednu sinagogu u New Yorku.