Neki i dalje nezadovoljni
0

Papa se ponovno izvinio muslimanima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Prvi korak na “hodočašću mira” papa Benedikt XVI učinio je u Jordanu u petak gdje ga je dočekao kralj Abdulah II, potomak poslanika Muhammeda, te kraljica Rania.

Na dočeku uz državničke počasti i brojne predstavnike klera bio je raspoređen i znatan broj pripadnika sigurnosti te grupa vjernika sa zastavama Vatikana.

Čim je sletio u Amman, papa je islamskoj zajednici ponovno izrazio svojevrsnu ispriku za ocjenu islama kao “zlog i nehumanog nauka” iz 2006.

“Posjeta Jordanu daje mi jedinstvenu priliku da izrazim duboko poštovanje prema muslimanskoj zajednici te odam počast naporima kralja Abdulaha u promicanju boljeg razumijevanja vrednota islama”, kazao je papa.

No, Islamsko bratstvo, najsnažnija opozicijska skupina u Jordanu, najavilo je da će bojkotirati posjetu jer se Benedikt XVI nije javno izvinio onda kad su oni to bili zahtijevali.

Njihov glasnogovornik Jamil Abu-Bakr izjavio je da stoga “prepreke i granice ostaju gdje su i bile te će zasjeniti svaku mogućnost razumijevanja između pape i muslimanskog svijeta”.

Na navedene ocjene glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi odgovorio je kako je Vatikan napravio sve da “raščisti dvojbe” te istaknuo da “Vatikan ne može ista objašnjenja ponavljati dok je svijeta i vijeka”.

Benedikt XVI boravit će do ponedjeljka u Jordanu gdje živi četiri posto kršćana. Neradni dani u toj zemlji su petak i subota, a vlada je kršćanima dopustila neradnu nedjelju.