|

Papa protiv izjednačavanja religije s nasiljem

Papa protiv izjednačavanja religije s nasiljem
0
F
FENA
20.9.2006. u 13:55
0
komentara
0

dijeljenja
Papa protiv izjednačavanja religije s nasiljem
Papa Benedikt XVI. usprotivio se u srijedu, tokom opće audijencije na prepunom Trgu svetog Petra u Rimu, upotrebi nasilja u vjerske svrhe, izrazivši na koncu svog obraćanja i nadu da će se smiriti neredi u Budimpešti.
"Ne religiji i nasilju", rekao je Papa i naglasio kako "religija i razum idu zajedno".

Govoreći o svom putovanju u Bavarsku i oštrim reakcijama islamskog svijeta na njegov govor na sveučilištu u Regensburgu, Papa je ponovo naglasio kako je bio pogrešno shvaćen i kako mu nije bila namjera vrijeđati islam, koji također vjeruje u jedinog Boga. "Vjerujem da se poslije prvih reakcija može otvoriti pravi dijalog", rekao je Benedikt XVI.

Islamski svijet Papu je optužio da je uvrijedio islam i proroka Muhameda citirajući jednog bizantinskog cara iz 14. stoljeća koji je kazao kako Muhamed nije donio ništa novoga nego zlo i propagiranje širenja vjere s mačem.

Taj citat je bio pogrešno shvaćen, rekao je Papa. Svojim predavanjem na sveučilištu u Regensburgu, Papa je, po vlastitim riječima, htio pozvati na "dijalog kršćanske vjere sa suvremenim svijetom i svim religijama". Dodao je da se nada da je tokom toga posjeta u više prilika bilo jasno njegovo "duboko štovanje religija i posebno muslimana, s kojima obožavamo jedinog Boga i surađujemo u zaštiti prava, mira i slobode".

Te Papine riječi su vjernici na Trgu svetog Petra popratili dugim pljeskom.

Papa je izrazio žaljenje što je "srednjovjekovni citat" u njegovu predavanju u Njemačkoj o islamu pogrešno shvaćen. "Jasno je da nisam ni na koji način htio učiniti mojim taj polemički sadržaj", kazao je Benedikt XVI.

Na općoj audijenciji Papa je govorio na više jezika ponovivši u više navrata kako nije htio uvrijediti islam.

Obrativši se na mađarskom jeziku Papa je vjernicima pristiglim iz Madžarske izrazio nadu da će se pozitivno riješiti problemi koji su izazvali nerede u Budimpešti.

Benedikt XVI. stigao je helikopterom iz Castelgandolfa u Vatikan, a njegov se dolazak odvijao uz posebne mjere sigurnosti.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.