Vatikan
0

Papa proglasio pet novih svetaca

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Papa Benedikt XVI je 11. oktobra u prisustvu oko 250 sinodskih otaca proglasio pet novih svetaca, koji su išli, kako je rekao, protiv struje. Dva su Španca - dominikanac Francisco Coll y Guitardo, koji je živio u 19. stoljeću i cistercit Rafael Arma'iz Baro'n, koji je živio početkom 19. stoljeća, te poljski biskup Zygmunt Felinski iz 19. stoljeća i Francuskinja Marija De Croix, koja se u 18. stoljeću posve posvetila brizi za starije osobe. Posebno je zanimanje pobudio Belgijanac Joseph Daamian de Vesteur, koji je u drugoj polovini 19. stoljeća djelovao među gubavcima na Havajima. I sam je umro od gube.

U prepunoj bazilici, u kojoj su se okupili biskupi, svećenici, redovnici i redovnice, Papa je proglasio pet novih svetaca različitih evropskih zemalja. Među njima je jedan biskup, jedan brat trapista, dva svećenika i jedna redovnica. Neki su se od njih bavili propovijedanjem, drugi su bili aktivni na karitativnom području, a treći su se sklonili u kontemplaciju. Svi su, prema Papinim riječima, slijedili Isusov poziv: Dođi i slijedi me.

Sveti Daamian De Vesteur, član družbe Srca Isusova i Marijina, je zaštitnik ljudskih prava. Godinama se borio za poštivanje ljudskog dostojanstva, posebnog zaraženih gubom od koje i danas boluje 14 miliona ljudi. Mnoge starije osobe podliježu brojnim mukama siromaštva i samoće, jer ih njihove porodice napuštaju, primijetio je Papa Ratzinger u propovijedi, osvrćući se na djelovanje Marije de Croix. Rafael Arnaiz, koji je umro sa 27 godina, služi posebno mladima kao primjer u pravom proživljavanju vjere.

Potrebno je, prema Papinim riječima, dati novi polet životu savremenih kršćana. Drugi španski novi svetac Francisco Coll se posvetio cjelovitom odgoju djece mladih, pomažući im da i oni otkriju neprocjenjivo blago Krista, prijatelja koji nas nikada ne napušta niti se umara stajati uz nas, ohrabrujući svojom riječju života nadu.

Poljski biskup Zygmunt Felinski je, kao i ostali sveci, ozbiljno shvatio Isusov poziv: "Dođi i slijedi me", rekao je Papa, primijetivši kako je taj poziv, koji proizlazi iz Gospodnje ljubavi, upućen svim kršćanima. Isus poziva učenike na darivanje njihovog života, bez ljudskih računa i interesa.

"Sveci prihvataju taj zahtjevni poziv, stavljajući mu se s poniznošću na raspolaganje". objasnio je sveti otac navodeći pojedinosti djelatnosti novih svetaca. Istakao kako se svetačka savršenost sastoji u tome da čovjek ne postavlja sebe samog u središte zbivanja, već u tome da se ide protiv struje, slijedeći Evanđelje i odričući se ovozemaljskih dobara.

Zbog velikog broja vjernika misa je bila predviđena kao i obično pred bazilikom, ali su organizatori u posljednji trenutak zbog jake kiše, koja je noćas padala, odlučili da misa bude održana u bazilici, pa je većina vjernika ostala vani te je papa Benedikt XVI nakon mise otišao pred baziliku da s njima izmoli anđeosko pozdravljenje, te ih pozdravio na različitim jezicima. Obraćajući se hodočasnicima engleskog jezičnog područja Papa je pozdravio grupu preživjelih od atomske bombe u Hirošimi I Nagasakiju.

"Molim se", rekao je Papa, "da svijet nikada više ne doživi slično razaranje i masovno uništavanje nevinih ljudi. Neka Bog blagoslovi sve vas i vaše obitelji kao osobe, koje volite u vašoj zemlji."