Svijet
0

Papa proglasio 24 nova kardinala

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Papa Benedikt XVI. proglasio je u srijedu 24 nova kardinala, među kojima su dvadesetorica mlađa od 80 godina, što znači da imaju pravo birati i biti birani za njegova nasljednika, objavile su agencije.

Papa je imena novih kardinala objavio na kraju svoje tjedne audijencije srijedom na Trgu svetoga Petra. Novi kardinali dolaze iz Poljske, Njemačke, Italije, SAD-a, Brazila, Ekvadora, Egipta, DR Konga, Zambije, Gvineje i Šri Lanke, navodi dpa.

Konzistorij, treći u Benediktovu pontifikatu, bit će održan 20. studenoga. Na prva dva Benedikt XVI. ukupno je proglasio 34 kardinala, od kojih su dvojica u međuvremenu umrla.

Trenutačno u kardinalskom zboru ima 179 kardinala, od kojih su sedamdeset i osmorica starija od 80 godina i nemaju pravo ulaska u konklavu.

Među novim kardinalima jedanaestorica su Europljani, a među njima osmorica Talijani, što znači da bi u konklavi Europljani imali malu većinu.

Papa je dosad imenovao pedesetak od 120 elektora koji između sebe biraju njegova nasljednika pa je sve veća vjerojatnost da će idući papa biti konzervativac sličan Benediktu, koji dijeli njegovo mišljenje u gorućim pitanjima za Katoličku crkvu, poput kontracepcije, zaređivanja žena i celibata. Više od šezdesetorice tih kardinala Europljani su.

Većina imenovanja bila je očekivana, piše Reuters, navodeći imena nadbiskupa Donalda Wuerla iz Washingtona, Kazimierza Nycza iz Varšave i Raymunda Damascena Assisa iz Aparecide u Brazilu.

Novi kardinali mlađi od 80 godina: Angelo Amato (Italija), Antonios Naguib (Egipat), Robert Sarah (Gvineja), Francesco Monterisi (Italija), Fortunato Baldelli (Italija), Raymond Leo Burke (SAD), Kurt Koch (Švicarska), Paolo Sardi (Italija), Mauro Piacenza (Italija), Velasio De Paolis (Italija), Gianfranco Ravasi (Italija), Medardo Joseph Mazombwe (Zambija), Raul Eduardo Vela Chiriboga (Ekvador), Laurent Monsengwo Pasinya (DR Kongo), Paolo Romeo (Italija), Donald William Wuerl (SAD), Raymundo Damasceno Assis (Brazil), Kazimierz Nycz (Poljska), Albert Malcolm Ranjith Patabendige don (Šri Lanka) i Reinhard Marx (Njemačka).

Od 80 godina stariji su Jose Manuel Estepa Llaurens iz Španjolske, Talijani Elio Sgreccia i Domenico Bartolucci te Nijemac Walter Brandmueller.