Poziv na toleranciju
100

Papa prilikom obraćanja u Mijanmaru izbjegavao korištenje riječi Rohinje

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Papa Franjo izjavio je u utorak da Mijanmar "pati od" građanskog sukoba i neprijateljstava koja su dugo trajala i stvorila brojne podjele, a prilikom govora u glavnom gradu ove države nije spomenuo etničku manjinu Rohinja muslimane.

''Naporan proces izgradnje mira i nacionalnog pomirenja može biti olakšan ukoliko se svi posvete pravdi i poštovanju ljudskih prava'', rekao je.

Dodao je da vjerske razlike ne moraju biti razlog za podjele i nepovjerenje, već povod za jedinstvo, toleranciju i oproštaj.

Papina posjeta Mijanmaru uslijedila je nakon odlaska više od 620.000 Rohinja iz države Rakhine u južni dio Bangladeša. Razlog njihovog odlaska bila je vojna represija koju su Sjedinjene Američke Države prošle sedmice nazvale "etničkim čišćenjem".

S obzirom na to da je ova posjeta imala osjetljiv karakter, papini savjetnici su ga upozorili da izbjegava upotrebu riječi Rohinje da bi se izbjegao diplomatski incident. U Mijanmaru Rohinje ne priznaju ni kao građane niti kao pripadnike bilo koje etničke grupe te čak zabranjuju i upotrebu ove riječi.