{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Papa predvodio misu na Svjetski dan mira

F
2.1.2007. u 10:44
0
0
Papa predvodio misu na Svjetski dan mira
0
Papa predvodio misu na Svjetski dan mira
U mnogim krajevima još uvijek vladaju nepravde, siromaštvo, ratni sukobi te je zbog toga potrebno ujediniti snage kako bi se uspostavio mir, istaknuo je to papa Benedikt XVI. u svojoj novogodišnjoj poruci prigodom obilježavanja Svjetskog dana mira.
Papa je još jednom pozvao vladare i međunarodne ustanove da ujedine svoje snage kako bi u ime Božje uspostavili u svijetu mirovni poredak u kojem će se poštivati temeljna ljudska prava svakog pojedinca i naroda.

Tijekom svoje prve ovogodišnje svete mise, koju je prigodom obilježavanja 40. Svjetskog dana mira slavio u bazilici sv. Petra, papa Benedikt XVI. u ponedjeljak je istaknuo kako je pred nepravdama i nasiljima, koje vladaju u raznim krajevima svijeta kao i pred neprestanim sukobima, o kojima svjetska javnost često ne vodi uopće računa, ali i pred opasnostima terorizma koji poremećuje mir u mnogim narodima potrebno zajednički raditi oko uspostave stvarnog i pravednog mira, a to je u isto vrijeme, prema Papinim riječima, dar i zadatak.

Sveti se Otac posebno osvrnuo na stanje na Bliskom istoku i pozvao međunarodnu zajednicu da u ime Božje zajedničkim snagama poduzme sve kako bi na tom području došlo do trajnog mirovnog sporazuma, koji će se temeljiti na poštivanju dostojanstva i prava pojedinaca i naroda.

Papa je pozvao kršćane da se posebno mole za mir u Svetoj Zemlji, u kojoj vlada dramatično stanje, kako bi napokon i na tom području svanuo dan mira, dan kada će se konačno riješiti sukob, koji traje predugo.

Kršćani moraju postati, prema Papinom uvjerenju, neumorni mirotvorci i ustrajni branitelji dostojanstva ljudske osobe i njezinih prava. Čovjek je stvoren na sliku i priliku Božju i zbog toga svaka osoba bez obzira na rasu, kulturu i vjeru posjeduje isto dostojanstvo i zbog toga je se mora poštovati. Ništa ne može opravdati da se čovjekom raspolaže prema vlastitom nahođenju kao da je riječ o nekom predmetu.

Uvjeren sam, rekao je papa Ratzinger, da se poštivanjem ljudske osobe promiče i gradi mir, temelj istinskog integralnog humanizma.

Prije molitve anđeoskog pozdravljanje Papa je gotovo očajničkim glasom izrazio nadu da će Bog pomoći čovjeku da postigne mir i zahvalio svim pokretima, biskupijama i župama koje su protekle noći priredili molitvene skupove za mir.

Na Trgu Svetog Petra je petnaestak tisuća vjernika, posebno mladih, dočekalo Novu godinu molitvom za mir i jedinstvo svih obitelji u svijetu. Željama za mir u obiteljima i među narodima cijelog svijeta Papa je zaželio svima sretnu novu godinu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: