{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Papa pozvao na pravedno rješenje kiparskog pitanja

F
5.6.2010. u 14:31
0
1
Papa pozvao na pravedno rješenje kiparskog pitanja
0
Papa pozvao na pravedno rješenje kiparskog pitanja
Papa Benedikt XVI (Foto: AP)
Papa Benedikt XVI je pozvao na "pravedno rješenje" kiparskog pitanja, budući da je Kipar od 1974. godine podijeljen na Tursku Republiku Sjeverni Kipar, pretežno muslimansku, i Republiku Južni Kipar, pretežno pravoslavnu.
Papa je tokom posjete poglavaru kiparskih pravoslavaca arhiepiskopu Chrysostomosu II izrazio želju da "svi stanovnici Kipra budu mudri i da imaju snage kako bi zajedno radili na pravednom rješenju problema koji do sada nisu riješeni i kako bi ponovo pronašli mir i pomirenje".

Takvo rješenje treba da omogući također "izgradnju društva za buduće generacije koje će karakterizirati poštivanje prava, u koje spadaju i prava neodvojiva od slobode savjesti i kulta", dodao je on.

Pregovore o ujedinjenju otoka su pokrenuli u septembru 2008. godine kiparski predsjednik Demetris Christofias i bivši lider Turske Republike Sjeverni Kipar Mehmet Ali Talat. Nakon što je u aprilu Talata zamijenio konzervativac Derviš Eroglu bačena je sjena na uspjeh pregovora.

Papina posjeta je izazvala žive kritike nekih zvaničnika u pravoslavnoj zajednici, naročito utjecajnog episkopa Athanasiosa iz Limassola koji je bojkotirao skup, kao i još 14 pravoslavnih episkopa, uprkos tome što ih je Crysostomos II pozvao na red.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: