{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Papa pozvao na pravedno rješenje kiparskog pitanja

F
5.6.2010. u 14:31
0
1
Papa pozvao na pravedno rješenje kiparskog pitanja
0
Papa pozvao na pravedno rješenje kiparskog pitanja
Papa Benedikt XVI (Foto: AP)
Papa Benedikt XVI je pozvao na "pravedno rješenje" kiparskog pitanja, budući da je Kipar od 1974. godine podijeljen na Tursku Republiku Sjeverni Kipar, pretežno muslimansku, i Republiku Južni Kipar, pretežno pravoslavnu.
Papa je tokom posjete poglavaru kiparskih pravoslavaca arhiepiskopu Chrysostomosu II izrazio želju da "svi stanovnici Kipra budu mudri i da imaju snage kako bi zajedno radili na pravednom rješenju problema koji do sada nisu riješeni i kako bi ponovo pronašli mir i pomirenje".

Takvo rješenje treba da omogući također "izgradnju društva za buduće generacije koje će karakterizirati poštivanje prava, u koje spadaju i prava neodvojiva od slobode savjesti i kulta", dodao je on.

Pregovore o ujedinjenju otoka su pokrenuli u septembru 2008. godine kiparski predsjednik Demetris Christofias i bivši lider Turske Republike Sjeverni Kipar Mehmet Ali Talat. Nakon što je u aprilu Talata zamijenio konzervativac Derviš Eroglu bačena je sjena na uspjeh pregovora.

Papina posjeta je izazvala žive kritike nekih zvaničnika u pravoslavnoj zajednici, naročito utjecajnog episkopa Athanasiosa iz Limassola koji je bojkotirao skup, kao i još 14 pravoslavnih episkopa, uprkos tome što ih je Crysostomos II pozvao na red.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: