Svijet
0

Papa pozvao na jedinstvo protiv terorizma i siromaštva

FENA
Papa Benedikt XVI. u nedjelju je tokom obraćanja s lože na pročelju bazilike svetog Petra u svojoj prvoj Božićnoj poruci pozvao čovječanstvo da se ujedini u borbi protiv terorizma, siromaštva i uništavanja okoliša i stvori novi "svjetski poredak utemeljen na ispravnim etičkim i ekonomskim odnosima".

On je istaknuo da je posljednjih stoljeća postignut veliki napredak na tehničkom i znanstvenom području", ali bi "čovjek u eri tehnologije mogao postati žrtvom uspjeha vlastite inteligencije i rezultata svojih radnih sposobnosti, ako nastavi putem duhovne atrofije i praznine u srcu". Zbog toga je važno, naglasio je Papa, otvoriti svoj um i svoje srce rođenju Isusa, događaju sposobnom da ulije obnovljenu nadu postojanju svakog čovjeka".

Suvremeno doba je često predstavljeno kao buđenje razuma, kao svjetlo čovječanstva koje izvire poslije razdoblja mraka, ali "bez Isusa svjetlost razuma nije dovoljna da osvijetli čovjeka i svijet", rekao je Papa i naglasio kako će se samo ujedinjeno čovječanstvo moći suprotstaviti brojnim zabrinjavajućim problemima.

Među problemima koji pogađaju svijet, Papa je istaknuo terorističke prijetnje, ponižavajuće uvjete siromaštva koje pogađa milijune ljudi, širenje oružja, pandemije i uništavanje okoliša koje budućnost planeta dovodi u opasnost.

Papa je kazao kako se moli za potporu ljudima "koji djeluju u Africi u prilog mira i ukupnog razvitka opirući se bratoubilačkim borbama" kao i za stabilizaciju zasad još slabe političke tranzicije i za zaštitu temeljnih prava. U tom kontekstu Papa je istaknuo Darfur i regije središnje Afrike. Pozvao je južnoameričke narode da žive u miru i slozi.

U Iraku, Libanonu i Svetoj zemlji postoje znaci nade, rekao je Papa, ali te nade moraju biti potvrđene mudrošću i dijalogom. Papa je pozvao na procese dijaloga i na Koreanskom poluotoku i drugdje u Aziji, kako bi se prevladale razlike i podjele i uspostavio mir koji toliko očekuju oni narodi.

Benedikt XVI. je nastavio tradiciju Ivana Pavla II. i čestitao Božić na više desetaka jezika, odnosno na 29 jezika, među kojima i hrvatskome. Papa je rekao na hrvatskome: Sretan Božić, Isusovo rođenje.

Osim na hrvatskome, Papa nije čestitao Božić ni na jednom jeziku država bivše Jugoslavije, odnosno ni na slovenskome niti na srpskome jeziku.

Na kišnom Trgu svetog Petra okupilo se više desetaka hiljada vjernika da bi čuli prvu u povodu Božića poruku Benedikta XVI. upućenu Gradu i Svijetu (Urbi et Orbi) i primilo njegov blagoslov, javila je Hina.

Papino obraćanje u televizijskom su prijenosu u živo pratile desetine milijuna vjernika u više od 40 zemalja svijeta.