{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Papa pozvao na dijalog sa muslimanima i zatražio jaču borbu protiv siromaštva

S
22.3.2013. u 13:18
1
14
Papa pozvao na dijalog sa muslimanima i zatražio jaču borbu protiv siromaštva
1
Papa pozvao na dijalog sa muslimanima i zatražio jaču borbu protiv siromaštva
Papa Franjo pozvao je danas Zapad da intenzivira dijalog sa islamom i apelovao da se svijet više angažuje u borbi protiv siromaštva.
Novi poglavar Katoličke crkve uputio je ovu poruku u obraćanju diplomatama akreditovanim u Vatikanu, preko kojih se obratio liderima 170 država sa kojima Vatikan ima diplomatske odnose.

Papa je, obraćajući se na italijanskom, rekao da bogate zemlje treba da se bore protiv "duhovnog siromaštva našeg doba" obnavljanjem veza sa Bogom.

On je pozvao svjetske lidere da zadrže religiju u centru javnog života i promovišu međuvjerski dijalog kao put ka izgradnji mira, prenio je AFP.

"U izgradnji mira, uloga religije je fundamentalna. Nije moguće graditi mostove među ljudima, a da Bog ostane u zaboravu. Ali važi i obrnuto: nije moguće uspostaviti vezu sa Bogom ako se ignorišu drugi ljudi. Zato je važno pojačati dijalog među različitim religijama, a posebno mislim na dijalog sa islamom", rekao je papa Franjo.

On je izrazio zahvalnost mnogim muslimanskim vjerskim i civilnim liderima koji su prisustvovali njegovom ustoličenju prije četiri dana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: