Svijet
0

Papa pozvao muslimane na dijalog

FENA
Papa Benedikt XVI pozvao je u ponedjeljak, tokom susreta s 22 ambasadora islamskih zemalja pri Svetoj Stolici i sa 16 predstavnika muslimanskih organizacija u Italiji, na dijalog između kršćanstva i islama.

U papinskom ljetnikovcu u Castelgandolfu pokraj Rima Papa je govorio o potrebi dijaloga između dviju religija o kojem "ovisi veliki dio naše budućnosti", prenijela je Hina.

Papa je pozdravio svakog gosta posebno, a bili su prisutni svi ambasadori akreditirani pri Svetoj Stolici osim veleposlanika Sudana. Među ambasadorima iz Indonezije, Egipta, Turske, Irana, Iraka i drugih zemalja bio je i bosanskohercegovački Miroslav Palameta.

Papa je održao govor na francuskom jeziku i ambasadorima se obraćao s "dragi prijatelji". Prijevod govora na arapskom jeziku prenijela je izravno i arapska tv Al Jazira.

Dijalog između kršćana i muslimana je "vitalna potreba o kojoj ovisi veliki dio naše budućnosti. Imamo potrebu za autentičnim dijalogom između religija i kultura, dijalogom koji nam može pomoći u prevladavanju napetosti", rekao je Papa.

"Međusobno poštivanje zahtijeva i reciprocitet, prije svega kada se odnosi na religijsku slobodu", rekao je Benedikt XVI, citirajući riječi svojeg prethodnika Ivana Pavla II. Prošlost ukazuje na potrebu traganja za putem pomirbe, rekao je Papa i zahvalio prisutnima na susretu za "učvršćivanje prijateljstva između Svete Stolice i zemalja muslimanskog svijeta".

Papa nije govorio o polemikama koje su nastale poslije njegova govora u Bavarskoj kada je citirao bizantinskog cara Manuela II Paleologa iz 14. stoljeća koji je kazao da Muhamed nije donio ništa dobroga doli zla jer je propagirao širenja vjere mačem. Papa je samo kazao da su "poznati razlozi zbog kojih je došlo do današnjeg susreta".

Susret je potvrda "poštivanja koje Sveta Stolica ima prema muslimanskom svijetu", rekao je Papa i podsjetio da je Drugi vatikanski sabor osnova za islamsko-kršćanski dijalog. "Crkva poštuje muslimanski svijet koji vjeruje u jedinog Boga", istaknuo je Benedikt XVI.