{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Papa pozvao Čehe da ostanu odani svojoj kršćanskoj vjeri

F
27.9.2009. u 14:21
0
20
Papa pozvao Čehe da ostanu odani svojoj kršćanskoj vjeri
0
Papa pozvao Čehe da ostanu odani svojoj kršćanskoj vjeri
Foto: Reuters
Papa Benedikt XVI. u nedjelju je služeći misu u Brnu, drugome po veličini češkome gradu, upozorio oko 120.000 okupljenih vjernika da društva koja isključuju Boga to čine na vlastitu opasnost te ih pozvao da "ostanu odani svojoj kršćanskoj vjeri i Evanđelju kako bi osigurali budućnost punu mira i solidarnosti", prenose agencije.
"Povijest je pokazala sve apsurdnosti u koje čovjek pada kad isključi Boga iz horizonta svojih izbora i djela", kazao je Papa.

Svetoga Oca je po dolasku u Brno pozdravio češki predsjednik Vaclav Klaus, a potom je papamobilom prebačen do posebno izgrađenog podija blizu zračne luke Brno.

Papa je u propovijedi upozorio da "znanstveni i gospodarski razvoj" ima dvije strane - otvara brojne dobre mogućnosti, ali istodobno i donosi nove prijetnje duhovnom miru.

"Čovjeka treba osloboditi pritiska materijalnog svijeta, ali što je još važnije, mora ga se spasiti od zala koja uništavaju duh", upozorio je Papa.

Istaknuo je kako namjerava "nastaviti s učenjem svojeg prethodnika", pape Ivana Pavla II., koji je ondašnju Čehoslovačku posjetio 1990., nedugo nakon Baršunaste revolucije, a potom je još dva puta posjetio Češku Republiku 1995. i 1997.

"Katkad s izvjesnom nostalgijom možemo ustvrditi da ritam modernoga života na stanovit način briše tragove prošlosti koja je bila ispunjena vjerom. No važno je ne izgubiti iz vida ideal što vam ga omogućuje tradicija i običaji te osobito pokušati održati duhovno nasljeđe koje su vam ostavili vaši preci te ga njegovati i prilagoditi zahtjevima modernoga vremena", rekao je Benedikt XVI. okupljenim vjernicima, među kojima je, osim čeških vjernika, bilo puno Poljaka i Slovaka.

Misa je vrhunac papina trodnevnoga pastoralnog posjeta sekularnoj bivšoj istočnoeuropskoj komunističkoj državi. Promatrači ocjenjuju kako je nepovjerenje u institucionaliziranu religiju i dalje duboko ukorijenjeno, a odnosi između crkve i države i dalje su nagriženi, ističe AP.

"Papa bi mogao potaknuti i ohrabriti katoličke vjernike u Češkoj Republici", smatra 19-godišnji student Rostislav Sery, dodajući kako je "danas u Češkoj teško biti katolik."

Prema popisu stanovništva iz 1991. godine u Češkoj koja je tada imala deset miliona stanovnika, 4,5 miliona izjasnilo se kao katolički vjernici, 2001. je taj broj iznosio 3,3 miliona, a zadnja istraživanja pokazuju da broj katolika u Češkoj neprestano pada.

Prema istraživanju agencije STEM svaki drugi ispitanik odgovorio je kako ne vjeruje u Boga.

Službeni Vatikan nadao se da će se na misi u Brnu okupiti oko 200.000 vjernika. Misa je služena na italijanskome jeziku i prevođena na češki.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: