Svijet
68

Papa poslao uskršnju poruku: Ne dopustimo mraku da nas kontroliše

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Nakon što su sedmicu uoči katoličkog blagdana Uskrsa obilježili teroristički napadi u Briselu poglavar Katoličke crkve papa Franjo pozvao je vjernike širom svijeta da ne gube nadu u tom sumornom svijetu.

"Ne dopustimo mraku i strahu da nas odvrati i da nas kontroliše", rekao je papa Franjo tokom mise Vazmenog bdijenja u Bazilici svetoga Petra.

On je već nekoliko puta tokom sedmice osudio terorističke napade u kojima je poginula 31 osoba pri tome ističući da sljedbenici religija koji izvode djela fundamentalizma ili terorizma profaniraju Božje ime.

Glavna tema subotnje večernje mise bila je nada, a papa tu riječ upotrijebio 20-tak puta tokom kratke homilije u kojoj je govorio o kršćanskom vjerovanju u Kristovo ustajanje iz mrtvih tri dana od pribijanja na križ.

"Neka nas Bog oslobodi toga da budemo kršćani bez nade, koji žive kao da Gospodin nije uskrsnuo, kao da su naši problemi u središtu naših života", kazao je papa.

Papa Franjo će u nedjelju uputiti blagoslov i poruku Urbi et orbi (Gradu i svijetu) s Trga svetog Petra u Vatikanu povodom najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa.