Svijet
0

Papa posjetio Aušvic

FENA
Papa Benedikt XVI posjetio je danas, u sklopu četverodnevne posjete Poljskoj, memorijalni centar na mjestu nekadašnjeg nacističkog koncentracionog logora Aušvic na jugu Poljske, u kome je ubijeno milion i po ljudi, većinom Jevreja.

Njemački papa (79) je sam, u tišini, prošao kroz ulazna vrata Aušvica na kojim stoji ozloglašeni natpis "Arbeit macht frei" (Rad oslobađa).

On je skinuo papinsku kapu ispred zida gdje su nacisti ubili na hiljade zatvorenika, izgovorio molitvu i zapalio svijeću, koju je ostavio ispred zida.

Grupa od 32 preživjela zatvorenika susrela se s Papom koji je sa svakim nakratko popričao, prenijele su agencije.

Ovo je treći put da je Benedikt u posjeti Aušvicu - prvi put je to bilo 1979., kada je pratio papu Ivana Pavla II, a potom 1980., kada je došao s grupom njemačkih biskupa.

Kako je planirano, papa će kasnije, na mjestu nekadašnjeg logora smrti Birkenau, odati počast za šest miliona žrtava holokausta i milione drugih žrtava nacističke Njemačke tokom Drugog svjetskog rata.

Papa će se večeras, poslije četvorodnevne posjete Poljskoj, vratiti u Vatikan.

Sjenku na Papinu posjetu Aušvicu bacio je jučerašnji napad na poljskog glavnog rabina Michaela Schudricha, koji će se kasnije tokom dana, kako je planirano, zajedno moliti s Papom.

Schudrich je izjavio da ga je u Varšavi napao mladić koji je izvikivao "Poljska Poljacima".

"Ovaj incident je veoma ružan, ali ne smijemo dozvoliti da to ugrozi veliki značaj današnjeg događaja", rekao je Schudrich Reutersu.

Schudrih i izraelski ambasador u Varšavi David Peleg pozvali su, poslije ovog incidenta, poljsku vladu da se suprotstavi anitsemitizmu.

Papa je jučer posjetio rodnu kuću svog prethodnika, pape Ivana Pavla II u mjestu Vadovice, na jugu Poljske, oko 50 kilometara od Krakova.