"Vatikan na stubu srama"
6

Papa otišao zbog gej skandala, ucjena i korupcije

SRNA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Neočikivana ostavka pape Benedikta XVI uslijedila je poslije otkrića homoseksualne afere među visoko rangiranim vatikanskim sveštenicima, koji su bili ucijenjeni, piše italijanski list "La Repubblica".

Papin portparol odbio je da demantuje ili potvrdi ovaj izvještaj.

List piše da je papa odlučio da se povuče 17. decembra, na dan kada je dobio dokumente od tri kardinala koji su imali zadatak da istraže aferu curenja vatikanskih dokumenata u javnost.

U izvještaju se navodi da su istražni dokumenti na 300 stranica pohranjeni u sef i da će biti proslijeđeni Benediktovom nasljedniku.

Italijanski list, pozivajući se na navode iz istrage, piše da su pojedini sveštenici bili ucijenjeni, jer su prekršili šestu i sedmu Božiju zapovijest. Šesta se odnosi na zabranu preljube, u šta katolici ubrajaju i homosekualne aktivnosti, a sedma zabranjuje krađu.

"La Repubblica" piše da su kardinali u svom izvještaju ukazali na brojna "mjesta za sastanke" u Rimu i okolini, poput jedne vile izvan grada, saune u predgrađu Rima, salona ljepote i univerzitetskim prostorijama u kojima sada živi italijanski nadbiskup.

Ovaj izvještaj je jedan u seriji članaka u kojima se govori o homseksualnosti u Vatikanu. Prije pet godina, jedan visoki vatikanski zvaničnik suspendovan je nakon što ga je italijanska televizija u tajnosti snimila u namještenoj operaciji u kojoj je pristao na seksualni odnos sa maloljetnikom.

Vatikan formalno ne osuđuje homoseksualnost, ali tvrdi da su seksualni odnosi između dva muškarca protivprirodni. Papa je ranije zabranio da se za sveštenike obrazuju studenti koji otvoreno priznaju da su homoseksualci.