{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Papa osudio legalizaciju istospolnih brakova u SAD-u

S
9.3.2012. u 17:10
0
27
Papa osudio legalizaciju istospolnih brakova u SAD-u
0
Papa osudio legalizaciju istospolnih brakova u SAD-u
Papa Benedict XVI
Papa Benedict XVI osudio je danas "moćne političke i kulturološke struje" koje traže legalizaciju homoseksualnih parova u SAD, gdje je država Maryland postala osma po redu koja je to dozvolila.
Papa je svoju osudu istopolnih brakova iznio u obraćanju biskupima nekoliko država američkog srednjeg zapada tokom redovne posjete Vatikanu.

"Seksualne razlike ne mogu se odbaciti kao irelevantne definiciji braka", rekao je on.

On je dodao da tradicionalna porodica i brak moraju da se brane od svake pogrešne interpretacije njihove prave prirode "jer šta god povrijedi porodicu to vrijeđa i društvo".

"U tom smislu moraju se posebno pomenuti moćne političke i kulturološke struje koje traže da se izmijeni pravna definicija braka u SAD", rekao je papa.

U državi Maryland su prošle sedmice legalizovani istopolni brakovi.

Ovi brakovi odobreni su i u Massachusetts, Iowa, Vermontu, New Hampshireu, Connecticut, New Yorku i Distriktu Columbia.

Washington će se pridružiti listi u junu, osim ukoliko protivnici to ne stopiraju uoči mogućeg referenduma, a Merilend će na ovu listu stupiti u januaru 2013. godine, osim ukoliko, takođe, ne dođe do referenduma o zakonu u novembru.

Poglavar Rimokatoličke crkve pozvao je američke biskupe da nastave da brane "brak kao prirodnu instituciju posebne zajednice ljudi, koja je suštinski ukorijenjena u komplementarnost polova i koja je orijentisana na reprodukciju".

Zvaničnici Vatikana i Katoličke crkve širom svijeta protestovali su zbog legalizacije istopolnih brakova u Evropi i drugim razvijenim dijelovima svijeta.

Prema učenju Rimokatoličke crkve, homoseksualne tendencije nisu grešne, ali čin jeste, a djeca treba da odrastaju u tradicionalnoj porodici sa majkom i ocem.

Istopolni brakovi odobreni su u velikom broju evropskih zemalja, uključujući Španiju i Holandiju.

Neke druge kršćanske crkve koje dozvoljavaju istopolne brakove, žene i homoseksualce svećenike i biskupe, gube članove koji prelaze u katolike i Vatikan je preduzeo mjere da ubrza i olakša njihov prelazak.

Iako još kontroverzni, u SAD su istopolni brakovi sve su više prihvaćeni. New Jersey je odobrio zakonski istopolne brakove u oba doma parlamenta, ali je veto uložio guverner republikanac Chris Christie.

Apelacioni sud odbacio je zabranu istopolnih brakova u Californiji, koja je stupila na snagu nakon referenduma 2008. godine

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: