|

Papa osudio legalizaciju istospolnih brakova u SAD-u

Papa osudio legalizaciju istospolnih brakova u SAD-u
0
S
SRNA
9.3.2012. u 17:10
27
komentara
0

dijeljenja
Papa osudio legalizaciju istospolnih brakova u SAD-u Papa Benedict XVI
Papa Benedict XVI osudio je danas "moćne političke i kulturološke struje" koje traže legalizaciju homoseksualnih parova u SAD, gdje je država Maryland postala osma po redu koja je to dozvolila.
Papa je svoju osudu istopolnih brakova iznio u obraćanju biskupima nekoliko država američkog srednjeg zapada tokom redovne posjete Vatikanu.

"Seksualne razlike ne mogu se odbaciti kao irelevantne definiciji braka", rekao je on.

On je dodao da tradicionalna porodica i brak moraju da se brane od svake pogrešne interpretacije njihove prave prirode "jer šta god povrijedi porodicu to vrijeđa i društvo".

"U tom smislu moraju se posebno pomenuti moćne političke i kulturološke struje koje traže da se izmijeni pravna definicija braka u SAD", rekao je papa.

U državi Maryland su prošle sedmice legalizovani istopolni brakovi.

Ovi brakovi odobreni su i u Massachusetts, Iowa, Vermontu, New Hampshireu, Connecticut, New Yorku i Distriktu Columbia.

Washington će se pridružiti listi u junu, osim ukoliko protivnici to ne stopiraju uoči mogućeg referenduma, a Merilend će na ovu listu stupiti u januaru 2013. godine, osim ukoliko, takođe, ne dođe do referenduma o zakonu u novembru.

Poglavar Rimokatoličke crkve pozvao je američke biskupe da nastave da brane "brak kao prirodnu instituciju posebne zajednice ljudi, koja je suštinski ukorijenjena u komplementarnost polova i koja je orijentisana na reprodukciju".

Zvaničnici Vatikana i Katoličke crkve širom svijeta protestovali su zbog legalizacije istopolnih brakova u Evropi i drugim razvijenim dijelovima svijeta.

Prema učenju Rimokatoličke crkve, homoseksualne tendencije nisu grešne, ali čin jeste, a djeca treba da odrastaju u tradicionalnoj porodici sa majkom i ocem.

Istopolni brakovi odobreni su u velikom broju evropskih zemalja, uključujući Španiju i Holandiju.

Neke druge kršćanske crkve koje dozvoljavaju istopolne brakove, žene i homoseksualce svećenike i biskupe, gube članove koji prelaze u katolike i Vatikan je preduzeo mjere da ubrza i olakša njihov prelazak.

Iako još kontroverzni, u SAD su istopolni brakovi sve su više prihvaćeni. New Jersey je odobrio zakonski istopolne brakove u oba doma parlamenta, ali je veto uložio guverner republikanac Chris Christie.

Apelacioni sud odbacio je zabranu istopolnih brakova u Californiji, koja je stupila na snagu nakon referenduma 2008. godine
Prijavi grešku


Komentari (27)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...