{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Papa okočao šestodnevnu posjetu SAD-u

F
21.4.2008. u 09:21
0
0
Papa okočao šestodnevnu posjetu SAD-u
0
Papa okočao šestodnevnu posjetu SAD-u
Foto: AFP
Papa Benedikt XVI okončao je svoju šestodnevnu posjetu Sjedinjenim Državama služeći svetu misu pred 57 hiljada ljudi na stadionu njujorškog bejzbol tima Yankees.
Poglavar Rimokatoličke crkve pohvalio je tokom mise američku tradiciju slobode vjeroispovijesti.

Po dolasku Papa je obišao u papamobilu oko terena prepunog stadiona. Masa je mahala bijelim i žutim maramama, bojama Vatikana, i svoje je odobravanje izražavala bučnim entuzijazmom kakav se obično vidi na rok koncertima.

Tokom svoje propovijedi papa Benedikt je govorio o jedinstvu, što je bila i jedna od ključnih tema njegove posjete.

Također je slavio 200. godišnjicu katoličkih biskupija u Baltimoru, Bostonu, New Yorku, Philadelphiji i Louisvilleu, u Kentuckyju, te je odao priznanje tradiciji vjerskih sloboda u Sjedinjenim Državama koje su, kako je rekao, omogućile velikim valovima imigranata da izgrade snažnu mrežu crkvi i institucija.

"U ovoj zemlji vjerske slobode katolici nisu pronašli samo slobodu da prakticiraju svoju vjeru već i da u potpunosti sudjeluju u građanskom životu, iznoseći svoja duboka moralna uvjerenja u javnosti i sarađujući sa svojim susjedima u oblikovanju jednoga vibrantnog demokratskog društva", kazao je Benedikt XVI.

Papa je također govorio na španskom jeziku. Više od 550 svećenika bilo je na stadionu da udijele svetu pričest sudionicima.

Neposredno prije početka mise stotine golubova je pušteno na kraju dvosatnog koncerta nade na kojem je sudjelovalo nekoliko poznatih pjevača, kao što je Jose Feliciano, tenor Ronan Tynan i Harry Connic mlađi, prenijela je VoA.

Mnoge poznate osobe iz političkog života također su bile na misi, uključujući i njujorškog gradonačelnika Michaela Bloomberga.

Ovo je inače treći i posljednji put da neki papa služi misu na Yankee stadionu. Krajem ove bejzbol sezone stadion će biti srušen, a na istoj lokaciji izgradit će se novi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: