Svijet
12

Papa: Ne zatvarajte vrata migrantima

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Papa Franjo pozvao je danas da se migrantima koji dolaze u Evropu ukaže poštovanje i da "ljudi i institucije" koji im zatvaraju vrata zatraže oproštaj od Boga.

Papa je uputio apel na kraju redovne sedmične audijencije, u vrijeme kada se u Evropi vodi debata o načinima za rješavanje imigrantske krize tokom koje su se dogodili sukobi na francusko-italijanskoj granici između policije i migranata.

"Pozivam vas sve da zatražite oproštaj za osobe i institucije koji zatvaraju vrata ovim ljudima, koji traže porodicu, koji traže da budu zaštićeni", rekao je poglavar Katoličke crkve.

Francuska i Austrija su pojačale granične kontrole migranata koji dolaze iz Italije. Ove zemlje vratile su stotine ljudi, a veliki broj migranata kampuje na željezničkim stanicama u Rimu i Milanu.

Papa je rekao da "ova braća i sestre traže utočište daleko od svoje zemlje i dom u kojem mogu živjeti bez straha".

On je od vjernika zatražio da "uvijek poštuju ljudski dignitet" i pozvao međunarodnu zajednicu da "sarađuje i efikasno spriječi slučajeve prisilne migracije".

Francuska, Italija i Njemačka dogovorile su se juče da udruže snage u identifikovanju migranata koji dolaze morem i da ih brzo razmjeste po zemljama EU ili ih pošalju nazad u njihove matične države ukoliko im budu odbijeni zahtjevi za azil u Evropi.