Svijet
0

Papa kritizirao divovski rast masmedija

FENA
Papa Benedikt XVI. kritizirao je, tokom homilije na misi za Sveta tri kralja održanoj danas u bazilici svetog Petra, divovski rast masmedija čime se gubi iz vida izazov globalizacije za stvaranje novog političkog i ekonomskog sistema.

Postoji opasnost da se izgube iz vida "termini izazova globalizacije za novi politički i ekonomski poredak, ali prije svega za obnovu humanizma zbog goleme ekspanzije masmedija", rekao je Papa.

"Ako se s jedne strane šire informacije, s druge se smanjuje sposobnost kritičke sinteze", drži Benedikt XVI., koji poziva na duhovnu i kulturnu obnovu, odnosno novi humanizam.

Početkom novog tisućljeća "nalazimo se u fazi ljudske povijesti nazvanoj globalizacija", kazao je Papa, a istodobno "gubimo iz vida termine toga izazova".

"Neće biti mogući nikakvi novi politički i ekonomski poredak ako neće biti duhovne obnove, ako se nećemo znati približiti Bogu i pronaći ga među nama", istaknuo je Benedikt XVI.

Papa je govorio i o greškama koje su tijekom povijesti počinili

"crkveni ljudi".

"Ako su tijekom povijesti kršćani, pošto su ljudi ograničeni i grešnici, koji puta svojim ponašanjem nažalost iznevjerili Isusa", kazao je Papa, onda to još više ističe da je "svjetlo Krist i da ga Crkva odsijava ostajući ujedinjena s Njime".

Benedikt XVI. drži kako je danas "više nego ikada" potrebno obratiti se "predstavnicima velikih nekršćanskih religija pozivajući ih na sučeljavanje sa svjetlom Krista, koji je došao ne da ukine, već da završi ono što je Božja ruka napisala u religijskoj povijesti civilizacije".