Svijet
0

Papa kritikovao Bushevu politiku o Iraku

NINA
Papa Ivan Pavao II. sastao se danas s američkim predsjednikom Georgom W. Bushem i tom prilikom kritikovao Bushevu politiku u Iraku zahtijevajući brzu normalizaciju stanja, te je oštro osudio zlostavljanje iračkih zatvorenika.

Irak mora ponovo imati svoj suverenitet, kazao je Papa, te je dodao kako se mora raditi na boljem i dubljem razumijevanju između SAD-a i Evrope kako bi se trenutni problemi riješili. Papa je istaknuo da važnu ulogu u Iraku moraju imati Ujedinjeni narodi i oštrim je govorom osudio skandal zlostavljanja u Iraku. Također se osvrnuo i na problem Bliskog istoka, te naglasio da je terorizam istiniti problem i briga za svijet.

Bush je Papi uručio Odličje slobode američkog kongresa, najviše civilno odličje SAD-a, te ja kazao da je Papa ''simbol mira i slobode'' i da je pomogao u borbi protiv tirana i komunizma. ''Vi ste junak našeg vremena'', kazao je Bush Papi.

Nakon posjeta Vatikanu Bush je zajedno s talijanskim premijerom Silvijom Berlusconijem posjetio spomen-obilježje Ardeatinske jame, gdje je odao počast nacističkim žrtvama i položio cvijeće.

U Rimu i drugim talijanskim gradovima, prema riječima organizatora protesta, 150.000 ljudi je mirno prosvjedovalo protiv rata u Iraku i Busheva posjete.