Shimon Peres
0

"Papa je dobrodošao u Izrael"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izraelski predsjednik Shimon Peres izjavio je u ponedjeljak da eventualnu posjetu pape Benedikta XVI Izraelu ne bi trebalo dovoditi u vezu s kontroverzom oko pasivnosti pape Pija XII prema Holokaustu.

"Poznajem Papu Benedikta XVI kojeg sam sreo nekoliko puta i njegovu posjetu Izraelu ne bi trebalo dovoditi u vezu s kontroverzama oko Pija XII", izjavio je Peres za izraelski državni radio.

"Imamo razloga da mislimo kako Pije XII nije uložio dovoljno napora da spasi živote Židova, ali ja ne želim da izričem presudu. Ako ima dokaza za to, treba ih pažljivo ispitati", kazao je Peres.

"Yalla Kadima", internetska stranica na kojoj nema militantnih članova centrističke stranke Kadima koja je na vlasti, napravila je u ponedjeljak skandal u Izraelu prikazavši foto-montažu pape Benedikta XVI s kukastim križem na grudima.

"Na ovaj način hoćemo da se pobunimo protiv uloge Vatikana za vrijeme nacističkog genocida", izjavio je za izraelski državni radio Ciki Avissar, jedan od vlasnika ove stranice i naveo da je "šokiran" procedurom proglašavanja pape Pija XII blaženim.

Dan ranije, Motti Levy, izraelski ambasador u Vatikanu, potvrdio je da je "obnovljen poziv papi Bendiktu XVI da dođe u Izreal. Sporenja oko proglašavanja blaženstva se mogu smanjiti, ali datum posjete još nije određen".