{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Papa i Bush razgovarali o borbi protiv side u Africi, te o Iraku, Kosovu, Afganistanu

F
9.6.2007. u 18:11
0
0
Papa i Bush razgovarali o borbi protiv side u Africi, te o Iraku, Kosovu, Afganistanu
0
Papa i Bush razgovarali o borbi protiv side u Africi, te o Iraku, Kosovu, Afganistanu
Američki predsjednik George Bush i papa Benedikt XVI razgovarali su danas u Rimu o borbi protiv side u Africi, te o Kosovu, Afganistanu i Libanu.
Predsjednik Bush je tokom prvog sastanka sa sadašnjim papom obećao da će raditi da američki kongres poveća sredstva koja se trenutno odvajaju za borbu protiv side u Africi na 30 milijardi dolara u narednih pet godina.

Međutim, kako je primijetila američka novinska agencija AP, papa i Bush su veoma malo razgovarali o Iraku.

Papa je, također, upitao američkog predsjednika o razgovorima koje je vodio sa predstavnicima industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta na nedavno završenom samitu Grupe osam (G-8) u Njemačkoj, uključujući onaj s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koji je izrazio protivljenje američkim planovima za izgradnju antiraketnog štita u Evropi.

"Dijalog sa Putinom je takođe bio dobar?", upitao je papa Busha. Američki predsjednik, pogledom prateći fotografe i novinare, koji je trebalo da budu izvedeni iz sobe, odgovorio je kratko: "Um, reći ću vam za koji trenutak", prenio je AP.

U saopćenju Vatikana je navedeno da je Bush imao "srdačne" razgovore s papom i drugim po rangu zvaničnikom Vatikana, kardinalom Tarčiziom Bertoneom.

Glavne teme razgovora bile su međunarodna politika, posebno na Bliskom Istoku, izraelsko-palestinski konflikt, Liban, "zbrinjavajuća situacija u Iraku" i "kritični uvjeti u kojima se nalaze hrišćanske zajednice (u Iraku)", stoji u saopćenju Vatikana.

Američki predsjednik i papa takođe su razgovarali o Africi, posebno konfliktu u Darfuru i u Latinskoj Americi, kao i o nizu tema kao što su ljudska prava, vjerske slobode, brak i porodica, navodi se u saopćenju.

Tokom dana planiran je susret Busha sa italijanskim premijerom Romanom Prodijem, koji je također prisustvovao samitu G-8 u Hajligendamu, naveo je AP.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: