|

Papa: Holokaust je sramota za čovječanstvo

Papa: Holokaust je sramota za čovječanstvo
15
F
FENA
27.1.2014. u 20:00
62
komentara
15

dijeljenja
Papa: Holokaust je sramota za čovječanstvo Papa Franjo (Foto: AFP)
Papa Franjo je u ponedjeljak nazvao Holokaust "sramotom za čovječanstvo" u pismu upućenom argentinskom rabinu Abrahamu Skorki i pročitanom na koncertu izvedenom na violinama židovskih žrtava nacističkih progona.
Pismo, koje je papa svojeručno napisao na španskom jeziku prijatelju Skorki povodom godišnjeg obilježavanja oslobađanja koncentracionog logora Auschwitz 1945. godine, objavljeno je prilikom održavanja koncerta u "Parku muzike" u Rimu, u spomen na žrtve holokausta.

Dvanaest violina i jedan violončelo, koje je pronašao i restaurirao graditelj muzičkih instrumenata Ammon Weinsten, upotrijebljeni su na koncertu pod nazivom "Violine nade".

Papa je izrazio želju da oni koji budu slušali "urone u ove historijske suze koje nam dolaze putem violina" i "osjete snažnu želju da se angažiraju kako se ne bi ponovili takvi užasi koji predstavljaju sramotu za čovječanstvo".

Među ovim instrumentima, jedna od violina pratila je deportirce na njihovom posljednjem maršu prema gasnim komorama, druga je bačena iz konvoja deportiraca i našao ju je jedan francuski radnik. Ima i violina židovskih muzičara koji su napustili Njemačku 1936. godine kako bi formirali Palestinski filharmonijski orkestar.

"Violina je lutajući instrument koji je pratio Židove na njihovim putovanjima, bježanjima i u smrti", komentirao je Radio Vatikan.

Muzičari koji sviraju na koncertu pripadaju trima monoteističkim religijama: islamu, kršćanstvu i judaizmu.
Prijavi grešku


Komentari (62)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...