|

Papa Franjo zabrinut sklapanjima "opasnih saveza" na samitu G20

Papa Franjo zabrinut sklapanjima "opasnih saveza" na samitu G20
0
F
FENA
8.7.2017. u 14:42
17
komentara
0

dijeljenja
Papa Franjo zabrinut sklapanjima "opasnih saveza" na samitu G20 Foto: EPA
Papa Franjo izjavio je u subotu da ga samit 20 u Njemačkoj "brine" zbog mogućnosti sklapanja "veoma opasnih savezništava" među svjetskim čelnicima, s posebno teškim posljedicama po migrante.
"Zabrinut sam veoma opasnim savezima između sila koje su iskrivile viziju svijeta: Amerike i Rusije, Kine i Sjeverne Koreje, Putina i Assada", izjavio je on u intervjuu za italijanske novine La Repubblica.

"Briga se tiče imigracije. Naš glavni i rastući problem u današnjem svijetu je taj da siromašni, slabi i izolovani od društva uključuju migrante", kazao je papa.

"To je razlog zašto me G20 brine: to uglavnom pogađa migrante", dodao je.

Govoreći o Evropi, "najbogatijem kontinentu u cijelom svijetu", koji se suočava s prilivom stotina hiljada migranata i izbjeglica od 2015., papa je upozorio njene čelnike da ne podlegnu iluziji kako je moguće zatvarati granice.

U petak je Franjo zatražio od čelnika G20 da rade ka "inkluzivnijem i održivijem globalnom ekonomskom rastu", istovremeno naglašavajući muke u kojima se nalazi tridesetak miliona ljudi zahvaćenih ratovima i glađu, posebno u Africi i u Jemenu, prenosi AFP.
Prijavi grešku


Komentari (17)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...