Ukidanje celibata
165

Papa Franjo vjenčanim muškarcima želi dozvoliti da postanu svećenici

Klix.ba
Papa Franjo (Foto: EPA-EFE)
Papa Franjo (Foto: EPA-EFE)
Papa Franjo planira uskoro dozvoliti vjenčanim muškarcima da postanu katolički svećenici u udaljenim područjima gdje godinama postoje nedostaci ovih vjerskih vođa.

Sveti Otac zatražio je da se rimokatoličkim svećenicima u Brazilu dozvoli brak što će vjerovatno rasplamsati emocije brojnih konzervativaca, prenose strani mediji.

Prema planu Vatikana, postojeći svećenici neće se moći vjenčati, iako bi nekim svećenicima koji su napustili svećenstvo radi pokretanja porodice moglo biti dozvoljeno da se vrate u crkvu. Teolozi smatraju kako bi pitanje vjenčanih svećenika moglo biti prihvatljivo jer se celibat smatra crkvenom disciplinom, a ne dogmom.

"Supruga i djeca ni na koji način ne ograničavaju rad u crkvi. Oženjeni muškarci neće morati imati zavjet nevinosti. Ima li bi normalan bračni život", rekao je vodeći italijanski teolog Giacomo Canobbio te dodao kako u Africi postoji veliki broj svećenika koji imaju porodice.

U skorijem periodu vjerovatno će doći do glasanja brazilskih biskupa o papinoj molbi. Papa Franjo vjeruje kako će uklanjanje celibata doprinijeti rješavanju problema nedostatka duhovnosti.

Brazilski kardinal Claudio Humme, koji je veliki papin prijatelj, rekao je kako želi dozvoliti vjenčanim muškarcima u regiji Amazon da rade kao svećenici. U ovom dijelu Brazila postoji samo jedan svećenik na svakih 10.000 katolika.

Crkva dozvoljava neke izuzetke u pravilima. Na primjer, svećenicima u istočnoj katoličkoj Crkvi dozvoljeno je da se vjenčaju.