Svijet
40

Papa Franjo u posjeti Kubi i SAD-u, Che Guevarina kćerka ne želi susret s njim

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Papa Franjo doputovao je u devetodnevnu posjetu Kubi i SAD-a kao podstrek i nada za dodatnu normalizaciju odnosa ove dvije države.

Papu je dočekao kubanski predsjednik Raul Castro, a odmah po slijetanju u Havanu, papa je izrazio riječi poštovanja prema Raulovom bratu i revolucionaru, 89 -godišnjem Fidelu, koji je već duži niz godina bolestan.

U svom kratkom obraćanju papa je pohvalio "popuštanje" u političkim odnosima između Kube i SAD-a, kazavši kako je to znak pobjede kulture i dijaloga, prenosi Washington Post.

S druge strane kubanski predsjednik Raul Castro je kazao kako Kuba u svom ustavu garantuje vjerske slobode te kako će papina posjeta ohrabriti i sve građane u toj zemlji. Treba istaći da je Vatikan na čelu s papom odigrao veoma značajnu ulogu u normalizaciji odnosa između Kube i SAD-a. Papa će prema najavama i privatno razgovarati s predsjednikom Castrom te pokušati dodatno ohrabriti državne vlasti te zemlje da se u trgovinskom i ekonomskom smislu dodatno otvore.

Zanimljivo je da će se papa Franjo na Kubi obratiti nedaleko od mjesta gdje se nalazi veliki mural posvećen argentinskom revolucionaru Ernestu Che Guevari, čovjeku koji je postao jedan od simbola kubanske revolucije 1959. godine.

Aleida Guevara, kćerka Che Guevare, koja radi kao pedijatrica na Kubi, u izjavi za AFP poručila je kako ne želi prisustvovati misi i pozdraviti papu.

"Kubanska komunistička partija traži od nas da idemo na misu i pozdravljamo papu. To je praktično zadatak iz Partije, a ja se ne slažem s tim. Ne idem na misu jer bi to bilo licemjerno", poručila je Guevara i dodala kako je Crkva "saučesnica" u ubistvu i nestanku hiljada Argentinaca tokom vojne diktature od 1976. do 1983. godine.

Nakon Kube, papa Franjo će posjetiti i SAD-e, gdje bi se trebao obratiti i američkom Kongresu.

Podsjećamo SAD-e i Kuba su nakon 54 godine ponovo normalizirali odnose uspostavom diplomatskih predstavništava, a u narednom periodu se očekuje da intenzivnije sarađuju i na ekonomskom planu. Nesumnjivo je da je Vatikan u ovom pomirenju odigrao veliku ulogu.