{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Papa Franjo: Teorija "Velikog praska" je ispravna, Bog nije mađioničar

28.10.2014. u 16:31
236
345
Papa Franjo: Teorija "Velikog praska" je ispravna, Bog nije mađioničar
236
Papa Franjo: Teorija "Velikog praska" je ispravna, Bog nije mađioničar
Foto: EPA
Vrhovni poglavar Rimokatoličke crkve, govoreći tokom Papinske akademije nauke, kazao je da su teorije evolucije i "Velikog praska" istinite, te da Bog nije mađioničar sa magičnim štapićem.
Stručnjaci su ohrabreni ovim komentarom i smatraju da bi mogao okončati teorije o kreatoru svijeta. Papa je objasnio da su obje naučne teorije bile nespojive s postojanjem stvoritelja.

"Kada čitamo o stvaranju u Knjizi postanka, zamišljamo Boga kao mađioničara koji je u stanju sve uraditi, ali to nije tako", rekao je papa Franjo, te dodao:

"On je stvorio ljudska bića i dozvolio im da se razvijaju u skladu sa zakonima koje nam je svima podario kako bismo se mogli ostvariti".

Teorija "Velikog praska", za koju danas smatramo da je u osnovi svega što nas okružuje, ne proturječi sa intervencijom božanskog Tvorca, nego ga čak zahtijeva. Evolucija u prirodi nije nekonzistentna sa kreacijom, jer evolucija zahtijeva stvaranje bića koja će evoluirati”.

Katolička crkva dugo je imala reputaciju "antinaučne" institucije, za šta se najčešće kao primjer navodila inkvizicija s kojom je suočen Galileo kada je iznio svoju "heretičku" teoriju da se Zemlja okreće oko Sunca.

Međutim, posljednji komentari pape Franje u skladu su sa progresivnim radom pape Pija xII, koji je otvorio vrata ideji evolucije i aktivno pozdravio teoriju "Velikog praska".

Godine 1996. Ivan Pavao II otišao je korak dalje i predložio da je evolucija "više od hipoteze".

Međutim, u nešto skorijoj historiji, Benedikt XVI i njegovi savjetnici zagovarali su ideju da inteligentni dizajn podriva evoluciju – ideju da je prirodna selekcija dovoljna da objasni kompleksnost svijeta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: