{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Papa Franjo: Teorija "Velikog praska" je ispravna, Bog nije mađioničar

28.10.2014. u 16:31
236
345
Papa Franjo: Teorija "Velikog praska" je ispravna, Bog nije mađioničar
236
Papa Franjo: Teorija "Velikog praska" je ispravna, Bog nije mađioničar
Foto: EPA
Vrhovni poglavar Rimokatoličke crkve, govoreći tokom Papinske akademije nauke, kazao je da su teorije evolucije i "Velikog praska" istinite, te da Bog nije mađioničar sa magičnim štapićem.
Stručnjaci su ohrabreni ovim komentarom i smatraju da bi mogao okončati teorije o kreatoru svijeta. Papa je objasnio da su obje naučne teorije bile nespojive s postojanjem stvoritelja.

"Kada čitamo o stvaranju u Knjizi postanka, zamišljamo Boga kao mađioničara koji je u stanju sve uraditi, ali to nije tako", rekao je papa Franjo, te dodao:

"On je stvorio ljudska bića i dozvolio im da se razvijaju u skladu sa zakonima koje nam je svima podario kako bismo se mogli ostvariti".

Teorija "Velikog praska", za koju danas smatramo da je u osnovi svega što nas okružuje, ne proturječi sa intervencijom božanskog Tvorca, nego ga čak zahtijeva. Evolucija u prirodi nije nekonzistentna sa kreacijom, jer evolucija zahtijeva stvaranje bića koja će evoluirati”.

Katolička crkva dugo je imala reputaciju "antinaučne" institucije, za šta se najčešće kao primjer navodila inkvizicija s kojom je suočen Galileo kada je iznio svoju "heretičku" teoriju da se Zemlja okreće oko Sunca.

Međutim, posljednji komentari pape Franje u skladu su sa progresivnim radom pape Pija xII, koji je otvorio vrata ideji evolucije i aktivno pozdravio teoriju "Velikog praska".

Godine 1996. Ivan Pavao II otišao je korak dalje i predložio da je evolucija "više od hipoteze".

Međutim, u nešto skorijoj historiji, Benedikt XVI i njegovi savjetnici zagovarali su ideju da inteligentni dizajn podriva evoluciju – ideju da je prirodna selekcija dovoljna da objasni kompleksnost svijeta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: