Svijet
4

Papa Franjo stigao u Jordan odakle započinje posjetu Svetoj zemlji

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Papa Franjo je danas stigao u Jordan, gdje počinje posjetu Svetoj zemlji.

U delegaciji koja prati ovog vjerskog poglavara nalazi se 30 osoba i oko 70 novinara i izvještača iz svih dijelova svijeta.

Papu Franju na Međunarodnom aerodromu kraljice Alije u Ammanu dočekao je princ Gazi bin Muhammed.

Povodom posjete pape Jordanu, na stotine djece je na izlazu iz aerodroma mahalo zastavama Vatikana i Jordana.

Uoći same posjete pape Franje na skoro svim ulicama prijestolnice ove zemlje primjetni su radovi kako bi doček ovog vjerskog poglavara prošao na jedan veličanstven i nezaboravan način.

U samom Jordanu oko 250.000 Jordanaca se identifikuju kao kršćani, ali je to većinom muslimanska zemlja sa sedam milona stanovnika. Jordanski premijer Abdulah Nasur izjavio je da će papina posjeta pokazati da je "Jordan oaza mira u nemirnom regionu".

Cilj njegove posjete je da ojača odnose s muslimanima i Jevrejima i da doprinese prevazilaženju jaza u samom kršćanstvu.

Vatikan je to njegovo prvo putovanje u region Bliskog istoka, koji je opterećen vjerskim i političkim tenzijama, označio kao "hodočašće molitve", najavivši da se papa Franjo neće voziti u blindiranim limuzinama, već u vozilima otvorenog krova, uprkos zabrinutosti za njegovu sigurnost.

Papa Franjo će nakon posjete Jordanu posjetiti Izrael i Palestinu.

Papa će učestvovati u specijalnoj zajedničkoj molitvi s Vartolomejem u nedjelju u Crkvi Svetog groba u Jeruzalemu, podignutoj na mjestu gdje je Isus, prema kršćanskom tumačenju, razapet, sahranjen i vaskrsnuo.

Također, papa će se sastati i s muslimanskim i jevrejskim liderima u Jeruzalemu, a tokom čitave posjete prate ga jedan rabin i jedan imam, njegovi prijatelji iz Argentine.