Italijanka objavila
45

Papa Franjo: Spasio sam Međugorje, kružilo je toliko lažnih vijesti

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
"Spasio sam Međugorje. Međugorje je u mome srcu", riječi su pape Franje koje su se munjevitom brzinom ovih dana prenijele internetom i društvenim mrežama nakon što ih je objavila Italijanka Chiara Amirante (52), utemeljiteljica i predsjednica zajednice Nuovi Orizzonti i savjetnica Papinskog vijeća za novu evangelizaciju.

"Ne znam kojom me zaslugom papa Ivan Pavao II tada imenovao savjetnicom Papinskog vijeća za pastoral selilaca i putnika, a sada i za Sinodu, no tako sam dobila priliku razgovarati s papom Franjom. Otišla sam razgovarati s njim jer sam znala da su vijesti o Međugorju koje dolaze u Vatikan neistinite i do pape su došle glasine da je broj ukazanja blizu 76.000, što je navelo papu da misli da naša Gospa svaki dan upućuje razne poruke vidiocima", kaže Chiara Amirante, prenosi portal Međugorje-info.

Rekla je papi da je istina da su do danas upućene 682 poruke te da shvaća da je zbunjujuće saznanje da Gospa svake minute upućuje razne poruke, što nije tačno.

"Papa mi je zatim rekao nekoliko pozitivnih činjenica o Međugorju te sljedeće: 'Chiara, vidite, ja sam spasio Međugorje, jer je Kongregacija za nauk vjere, na temelju tolikih lažnih vijesti, Međugorje već okarakterizirala kao problem. Ja sam spasio Međugorje, Međugorje je u mome srcu, poslao sam mons. Hosera jer vjerujem da su plodovi jasni i da ih ima mnogo, a to sam rekao i na konferenciji za novine. Može se reći da je Međugorje u mom srcu i nisam shvatio da je afirmacija koju sam izrekao u svoje ime, a koja je došla iz krivih izvora, primljena tako snažno. Stalo mi je do Međugorja i zato nastavljam dalje sa svojim izaslanikom da bih očuvao sve ono što je lijepo u Međugorju”, prenosi Chiara papine riječi dodajući da joj je papa dao blagoslov da ih prenese javnosti, objavio je Jutarnji.hr.