Ranije je kritikovan
33

Papa Franjo prvi put u javnosti nosio zaštitnu masku

A. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Papa Franjo je prvi put u utorak nosio zaštitnu masku u javnosti dok je s drugim vjerskim čelnicima služio misu za mir u svijetu.

Papa je nosio bijelu masku tokom bogoslužja u rimskoj Bazilici sv. Marije od nebeskog oltara. Ranije je masku nosio samo u automobilu kojim je putovao na sedmične audijencije u Vatikanu.

Zbog toga se našao na meti kritika, pogotovo na društvenim mrežama, jer nije nosio masku na svojim općim audijencijama i jer je povremeno dolazio u relativno bliski kontakt s posjetiteljima.

Papa Franjo (83) bio je na misi s drugim kršćanskim čelnicima u bazilici, uključujući patrijarha Bartolomeja, duhovonog vođu pravoslavnih kršćana. Istovremeno su se Jevreji molili u gradskoj sinagogi.

Budistički, sikijski, hinduistički i muslimanski čelnici su se također molili za mir u svijetu.

Događaj je organizovan jer je proteklih sedmica naglo porastao broj zaraženih u Italiji. Zaraza je potvrđena i četvorici članova vatikanske Švicarske garde, elitnog i živopisno obučenog korpusa koji štiti Papu, piše Reuters.

Godišnji događaj pokrenuo je pokojni papa Ivan Pavao II i rimska katolička zajednica Sant' Egidio 1986. godine.

Papa Franjo je skinuo masku dok se obraćao, kao i drugi vjerski čelnici, ali je vratio odmah nakon što je završio govor.

Papi je odstranjeno jedno plućno krilo još dok je bio mladić i živio u rodnoj Argentini. Ponekad otežano diše nakon penjanja uz stepenice.

Justin Welby, nadbiskup Canterburyja i duhovni vođa anglikanske zajednice u svijetu, trebao je prisustvovati događaju, ali nije mogao zbog ograničenja u pandemiji koronavirusa.